donderdag, 22 oktober 2020 08:52

De verkoopovereenkomst: waar let je op?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

In een vorig artikel kwam je al te weten hoe je een geldig bod kan uitbrengen. Aanvaardt de verkoper dit, dan kan er worden overgegaan tot de voorlopige verkoopovereenkomst of het compromis. We maken je even wegwijs rond dit – misschien wel belangrijkste – document.

De basis

Een compromis moet zo volledig mogelijk zijn en bevat onder andere enkele basisgegevens:

  • De identiteit van de verkoper
  • De identiteit van de koper
  • Een gedetailleerde beschrijving van het gebouw
  • De voorwaarden voor het betrekken van het pand
  • De prijs
  • De uiterlijke datum ondertekening van de authentieke akte

Daarnaast moeten er ook een aantal documenten als bijlage aan de verkoopovereenkomst worden toegevoegd, o.a.:

  • Het energieprestatiecertificaat: dit bepaalt de energieprestatie van een woning.
  • Stedenbouwkundige informatie: dit geeft informatie over de stedenbouwkundige bestemming, maar ook over de verschillende stedenbouwkundige vergunningen, eventuele gekende bouwovertredingen, etc.
  • Het bodemattest : hierop geeft OVAM weer indien het om een risicogrond met betrekking tot bodemverontreiniging gaat.
  • De O-peil kaarten: deze geven de overstromingsgevoeligheid van het perceel aan

De compromis wordt vervolledigd met verduidelijkingen over het goed, de verkoop zelf en de afspraken daar rond tussen de verkoper en de koper. Als uw vastgoedmakelaar nemen wij het opstellen en het ondertekenen van het compromis mee voor onze rekening. We doen dit steeds in nauwe samenwerking met de notaris van zowel de verkoper als de koper.

Definitief of niet?

Een compromis wordt door beide partijen ondertekend en is vanaf dan definitief, de term “voorlopige verkoopovereenkomst” is dus wat ongelukkig gekozen. Verzeker je er ook van dat de clausules van het compromis zijn opgenomen in de notariële akte, de tekst van de compromis is immers de basis voor de tekst van de authentieke akte.

De enige manier waarop een overeenkomst onherroepelijk definitief is, is wanneer de opschortende voorwaarden vervuld zijn. Het gebeurt vaak dat er bijvoorbeeld nog een aanvraag naar een hypothecaire lening loopt. Weet wel dat zo’n opschortende voorwaarde beperkt wordt in tijd en dat de verkoper recht heeft op een schadevergoeding als je de overeenkomst niet respecteert.

Goed om te weten

En tot slot: een voorlopige verkoopovereenkomst of compromis zal gebruikelijk binnen de 4 maanden geregistreerd worden. Binnen die termijn moeten ook de verkooprechten betaald zijn.

Immo Vercammen kan jou in functie van je persoonlijke situatie reeds een indicatie geven van de te verwachten verkooprechten. Je vertrouwde notaris laat je tijdig voor de akte weten welke de bijkomende kosten exact zijn.

Voor welk pand teken jij je verkoopovereenkomst? Ontdek je droomwoning op deze website en contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444.

 

Lees 2536 keer

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.