dinsdag, 27 oktober 2020 14:44

De finale stap in het verkoopproces: de notariële akte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De vorige artikels al doorgenomen? Dan weet je hoe je een geldig bod kan uitbrengen en wat de voorlopige verkoopovereenkomst of compromis inhoudt. Er ontbreekt enkel nog een essentiële stap om de verkoop te officialiseren: een notaris die de notariële akte verlijdt en zo de overeenkomst officieel verklaart. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

Wanneer je bod geaccepteerd wordt, stel je samen met je makelaar en notaris het compromis op. Wat daar onder meer in staat, lees je in dit artikel. Het compromis maakt de verkoop al verder bindend, maar nog niet officieel voor de buitenwereld. Toch gaat het om een zeer belangrijk document, want het vormt de basis voor de notariële akte die de notaris gaat opstellen. Immo Vercammen werkt trouwens van bij de start nauw samen met uw eigen vertrouwde notaris.

Maximaal 4 maanden

In een volgende stap wordt een datum bepaald waarop de notariële akte verleden wordt. Die dag vindt standaard maximaal vier maanden na het ondertekenen van het compromis plaats. Tijdens die periode stelt de notaris de volledige notariële akte op, doet hij of zij een notarieel onderzoek en vraagt nog verschillende attesten ter controle op.

Jij hebt intussen de tijd om je lening verder te regelen. De aankoopsom en de verkooprechten (registratierechten) dienen overgemaakt te worden aan de notaris voor de akte getekend wordt, net zoals de voorziene erelonen en aktekosten.

De bijkomende kosten voor het verlijden van de akte lopen snel op. Er bestaat helaas geen eenvoudige formule om deze kosten precies in te schatten. Veel hangt af van je persoonlijke situatie: gaat het bijvoorbeeld over de aankoop van een eerste of enige eigendom, of de aankoop van een tweede verblijf, …? Immo Vercammen geeft je graag een inschatting op basis van de door jou verstrekte informatie.

De grote dag

En dan komt de grote dag dichterbij. Op het afgesproken tijdstip komen alle betrokken partijen samen – koper, verkoper, notaris van de koper en notaris van de verkoper – voor le moment suprême. In tijden van corona verloopt de samenkomst vaak via videoconference. De notaris verlijdt dan de akte, waarbij hij of zij de volledige notariële akte hardop voorleest en toelichting geeft rond de diverse bepalingen.

Nadien paraferen alle betrokken partijen iedere pagina van de akte. Op de laatste pagina komt ieders handtekening plechtig te staan. De notaris zorgt kort na de ondertekening voor de formele registratie van de notariële akte.

Klaar: bij het verlijden van de akte ontvangt de verkoper het afgesproken bedrag. De koper krijgt officieel de sleutels overhandigd en begint aan een nieuw avontuur.

In welke woning mag jouw nieuw avontuur beginnen? Ontdek je droomwoning op deze website en contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444.

Lees 3551 keer

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.