donderdag, 30 augustus 2018 12:33

Is het postinterventiedossier voor uw woning verplicht?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

De identiteitskaart of het technisch dossier van uw woning: zo omschrijft u een postinterventiedossier (PID) eigenlijk het best. Daarmee geeft u de toekomstige koper van uw woning alle informatie en documenten mee die hij nodig heeft bij eventuele latere werken aan het gebouw. U kan er uiteraard zelf een beroep op doen als u in de woning blijft wonen. Alles goed bijhouden tijdens bouw- én verbouwwerken, liefst van al gedocumenteerd met foto’s, is de boodschap!

 

Met een PID houdt u het veilig

Wat hoort een degelijk PID allemaal te omvatten:

  • De identiteits- en contactgegevens van de betrokken architect, hoofdaannemer en veiligheidscoördinator 
  • De bouw- én renovatieplannen met tekeningen van de structuur van de woning
  • Het lastenboek met daarin alle gebruikte materialen
  • De documenten over de technische installaties, zoals sanitair en elektriciteit
  • De aankoopfacturen, garantiebewijzen en onderhoudsinstructies van de elektrische toestellen
  • Foto’s van tijdens de werken,
  • Foto’s plaats van de leidingen

Kortom, alle elementen die nuttig zijn om de veiligheid en de gezondheid te garanderen van de personen die werkzaamheden uitvoeren aan het gebouw, zoals onderhoud en verbouwingen.

Ook verplicht bij verbouwingswerken

Is de bouwvergunning voor uw nieuwe woning of appartement na 1 mei 2001 afgeleverd? Of hebt u na deze datum een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor verbouwingswerken aan een bestaande woning? Of hebt u zelf werken uitgevoerd sinds die datum? In al deze gevallen bent u bij een verkoop verplicht om een PID te bezorgen aan de nieuwe eigenaar, ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte. Heeft uw woning of appartement nog geen PID? Dan schakelt u het best zo snel mogelijk een veiligheidscoördinator of architect in. Hij zal de verplichte informatie verzamelen, zodat de verkoop toch kan doorgaan.

Wie stelt het PID van uw woning samen?

Opgelet, niet iedereen kan dat type dossier samenstellen. Bij bouw- of verbouwingswerken waarvoor u een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, maakt de veiligheidscoördinator of aannemer het PID op en hij vult het ook verder aan. Gaat het om kleine(re) verbouwingswerken? Dan bent u, als eigenaar, zelf verantwoordelijk voor de verdere aanvulling van alle stukken in het PID. Bij gebouwen met verschillende wooneenheden in mede-eigendom, wordt het PID in verschillende delen opgesplitst.

Overweegt u uw woning te verkopen en wil u meer informatie over het wat en hoe van het postinterventiedossier? Bel mail ons, of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Lees 7553 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 september 2018 08:52

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.