donderdag, 30 augustus 2018 12:33

Is het postinterventiedossier voor je woning verplicht?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

De identiteitskaart of het technisch dossier van je woning: zo omschrijf je een postinterventiedossier (PID) eigenlijk het best. Daarmee geeft u de toekomstige koper van uw woning alle informatie en documenten mee die hij nodig heeft bij eventuele latere werken aan het gebouw. Je kan er uiteraard zelf een beroep op doen als je in de woning blijft wonen. Alles goed bijhouden tijdens bouw- én verbouwwerken, liefst van al gedocumenteerd met foto’s, is de boodschap!

 

Met een PID houd je het veilig

Wat hoort een degelijk PID allemaal te omvatten:

  • De identiteits- en contactgegevens van de betrokken architect, hoofdaannemer en veiligheidscoördinator 
  • De bouw- én renovatieplannen met tekeningen van de structuur van de woning
  • Het lastenboek met daarin alle gebruikte materialen
  • De documenten over de technische installaties, zoals sanitair en elektriciteit
  • De aankoopfacturen, garantiebewijzen en onderhoudsinstructies van de elektrische toestellen
  • Foto’s van tijdens de werken
  • Foto’s plaats van de leidingen

Kortom, alle elementen die nuttig zijn om de veiligheid en de gezondheid te garanderen van de personen die werkzaamheden uitvoeren aan het gebouw, zoals onderhoud en verbouwingen.

Ook verplicht bij verbouwingswerken

Is de bouwvergunning voor je nieuwe woning of appartement na 1 mei 2001 afgeleverd? Of heb je na deze datum een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor verbouwingswerken aan een bestaande woning? Of heb je zelf werken uitgevoerd sinds die datum? In al deze gevallen ben je bij een verkoop verplicht om een PID te bezorgen aan de nieuwe eigenaar, ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte. Heeft je woning of appartement nog geen PID? Dan schakel je best zo snel mogelijk een veiligheidscoördinator of architect in. Hij zal de verplichte informatie verzamelen, zodat de verkoop van je woning toch kan doorgaan.

Wie stelt het PID van je woning samen?

Opgelet, niet iedereen kan dat type dossier samenstellen. Bij bouw- of verbouwingswerken waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, maakt de veiligheidscoördinator of aannemer het PID op en hij vult het ook verder aan. Gaat het om kleine(re) verbouwingswerken? Dan ben jij, als eigenaar, zelf verantwoordelijk voor de verdere aanvulling van alle stukken in het PID. Bij gebouwen met verschillende wooneenheden in mede-eigendom, wordt het PID in verschillende delen opgesplitst.

Overweeg je je woning te verkopen en wil je meer informatie over het wat en hoe van het postinterventiedossier? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 11766 keer Laatst aangepast op dinsdag, 06 juli 2021 13:53

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.