woensdag, 08 augustus 2018 07:48

Verkoop uw oude huurwoning vóór 2020. Anders is het te laat

Geschreven door
Beoordeel dit item
(12 stemmen)

Onbewoonbaar verklaard. Het is een bordje dat u niet op uw huurpand wilt zien hangen. En toch: vanaf 2020 is de kans reëel. Want u bent verplicht om elke woning die u verhuurt vóór 2020 aan alle woonnormen te laten voldoen die Vlaanderen opgelegd heeft. U krijgt dan strafpunten voor elke norm die u niet haalt. Vanaf 15 strafpunten mag u de woning niet meer verhuren. Staat in het controleverslag dat er ook een gezondheidsrisico is? Dan verklaart de burgemeester ze meteen onbewoonbaar.

 

Hier moet uw woning aan voldoen

Vanaf 1 januari 2020 moet o.a. het dak van de woning grondig geïsoleerd zijn, enkele isomoplaten volstaan dus niet meer. De ramen van alle leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers moeten minimaal dubbel glas hebben. Ook uw oude verwarmingsketel moet er waarschijnlijk uit. Zeker als u nog een ketel met open waakvlam hebt. In de praktijk komt het erop neer dat u hem best tijdig vervangt door een condensatie- of lagetemperatuurketel.  Verder dient de elektriciteit onberispelijk te zijn, het sanitair moet voldoen, er moet voldoende verluchting zijn en ga zo nog maar even door.

 

Rode kaart vanaf 15 strafpunten

Wanneer u bv. de normen voor dakisolatie en beglazing niet haalt, krijgt u strafpunten. Voor meer dan 1 raam met enkel glas krijgt u al 9 strafpunten (vanaf 2023 worden dat er 15). Slechte dakisolatie levert vanaf 2020 meteen 15 punten op. In een appartementsgebouw krijgt élk appartement strafpunten voor slechte dakisolatie. Dat tikt snel aan! Addertje onder het gras: vanaf 15 strafpunten is uw woning direct ongeschikt om te verhuren. U hebt dus geen andere keuze dan die aanpassingen nog voor 1 januari 2020 te laten uitvoeren. U bent natuurlijk ook vrij om de woning te verkopen in de staat waarin het zich bevindt. Opgelet na 1 jaar op de ‘ongeschiktlijst’ krijgt u er een boete bovenop.

 

Controles nu al bezig

Wooninspecteurs controleren nu al of woningen aan de normen voldoen. Gemeenten krijgen regelmatig telefoontjes van huurders met de vraag om te controleren of de ramen en het dak van het huis of appartement dat ze huren genoeg isoleren. Zodra de nieuwe normen op 1 januari 2020 van kracht worden, gaan de wooninspecteurs ook huurwoningen actief controleren. U ziet: redenen genoeg om in actie te schieten en uw huurwoning te renoveren of te verkopen.

Wilt u meer informatie over de nieuwe woonnormen, strafpunten en controles? Of wilt u uw huurwoning verkopen? Bel of mail ons, of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Lees 24054 keer Laatst aangepast op vrijdag, 10 augustus 2018 08:17

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.