dinsdag, 13 maart 2018 08:37

Je woning laten verkopen door twee of meer makelaars : een goed idee of niet?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Je hebt het waarschijnlijk wel al eens gezien: een woning die verkocht wordt door twee vastgoedmakelaars. Twee reclameborden netjes zij aan zij in de voortuin of aan de gevel. Maar: twee makelaars tegen elkaar uitspelen, is dat wel slim?

 

Twee makelaars, mag dat?

En mag dat wel, je woning door twee makelaars tegelijkertijd laten verkopen? Ja, want je bent vrij om zo veel makelaars in te schakelen als je maar wil. Alleen wanneer je akkoord gaat om een exclusiviteitscontract te tekenen, ben je aan één makelaar verbonden.

Typisch voor vastgoed aan Belgische kust

Je ziet het vooral aan de kust: appartementen, huizen en villa’s die door twee of meer immokantoren verkocht worden. In zo’n toeristische regio is dat een bewuste strategie. Want mensen die daar een woning willen kopen, maken een daguitstap en willen op één dag zoveel mogelijk panden bekijken. Verkopers willen dat hun woning in de route zit van verschillende makelaars die met klanten op stap zijn. Zo vergroten ze hun kansen op een snelle en goede verkoop aan gelegenheidsbezoekers.

Sneller en duurder verkopen?

Je denkt misschien: 'twee immokantoren tegen elkaar uitspelen, dat is ook buiten de kuststreek dubbel zo veel kans op een succesvolle verkoop. Door de onderlinge concurrentie drijven ze de verkoopprijs op. En dat brengt mij meer op.' Dat is echter niet zo. Als particulier met twee makelaars werken, heeft meer nadelen dan voordelen.

De kopers willen natuurlijk prijzen vergelijken en gaan bij de twee kantoren langs. Ze hebben dus dubbel zo veel tijd nodig. Het duurt dan ook veel langer vooraleer je een bod van hen krijgt.

Bovendien gaan ze de kantoren tegen elkaar uitspelen en zien ze wie voor hen de laagste prijs uit de brand wil slepen. En de immokantoren? Die gaan de prijs zelfs verlagen omdat ze niet willen dat hun concurrent met  het commissieloon aan de haal gaat.

Risico op dubbel commissieloon

Je loopt ook het risico dat je het commissieloon twee keer moet betalen. Heb je met beide kantoren duidelijke en schriftelijke overeenkomsten? Want hoe bewijs je bv. welke makelaar jouw woning verkoopt als de koper bij beide kantoren langs geweest is? Vooral wanneer hij die bezoeken op één dag combineert? 

Uw woning verkopen = vertrouwen geven

Door een tweede makelaar in te schakelen, stuur je ook het signaal uit dat je het eerste immokantoor niet helemaal vertrouwt of dat je twijfelt of ze wel alle reclame en marketing uit de kast zullen halen voor jouw woning. Algemeen gezien is het beter om het bij één kantoor te houden. Als je twijfelt over het kunnen en de inzet van het kantoor zoek gerust verder tot je een kantoor gevonden heeft waarmee het 100% klikt. Want de makelaar die je kiest dient zich ten volle in te zetten om jouw woning of appartement te verkopen.

Wij halen alles uit de kast voor jou

We raden je aan om niet meerdere immokantoren tegelijkertijd in te schakelen. Bij Immo Vercammen halen we echt alles uit de kast om jouw woning te verkopen. Mocht je bij een van onze concullega’s een extra dienst aantreffen, meld het even, wij optimaliseren onze dienstverlening continue in functie van de vragen van onze klanten. Je krijgt van ons een realistisch advies. We zetten jouw woning ook via zo veel mogelijk kanalen in de kijker. En je krijgt de garantie dat je woning binnen de zes maanden verkocht is of we geven een zeer mooie korting op ons ereloon!

Uw woning binnen de zes maanden tegen een realistische prijs verkopen? Neem contact met ons op.

Jouw woning verkopen binnen de zes maanden en tegen een realistische prijs? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 16251 keer Laatst aangepast op vrijdag, 25 juni 2021 13:35

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.