woensdag, 14 oktober 2020 12:18

Een geldig bod uitbrengen: hoe doe je dat?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Heb je bij Immo Vercammen je droomwoning gevonden en ben je helemaal overtuigd? Dan breng je best zo vlug mogelijk een schriftelijk bod uit, zeker nu de coronacrisis potentiële en concurrerende kopers sneller doet beslissen. Maar hoe doe je dat precies, een geldig bod uitbrengen? Dat ontdek je in dit artikel.

Informeer jezelf

Wanneer je geïnteresseerd bent in een woning is de volgende stap het uitbrengen van een bod. Zorg ervoor dat je eerst en vooral goed geïnformeerd bent over het pand. Als vastgoedmakelaar brengen wij je alvast van enkele belangrijke aspecten van de woning op de hoogte. Daarbij horen onder andere het EPC, het bodemattest, de stedenbouwkundige inlichtingen, etc. Informeer je zeker ook op voorhand naar jouw financiële mogelijkheden bij de bank. Zo kan je een realistisch bod uitbrengen.

Ga niet lichtzinnig te werk, want een bod uitbrengen is een ernstige zaak. Hoewel strikt wettelijk gezien een mondeling bod, of zelfs eentje per sms of e-mail misschien ook kan, aanvaarden we bij Immo Vercammen enkel schriftelijke en ondertekende biedingen. Gaat de verkoper akkoord, dan gaat de deal volgens het uitgebrachte bod door.

Formeel een bod uitbrengen

Klaar voor de grote stap? Dan volgt de aankoopbelofte, waarbij je schriftelijk je bod uitbrengt. Zorg ervoor dat volgende zaken duidelijk en ondubbelzinnig geformuleerd worden:

·        De prijs: best zowel in cijfers als in letters om misverstanden uit te sluiten

·        Het voorwerp: met name het adres van het onroerend goed en indien van toepassing de beschrijving van inbegrepen roerende goederen

·        Geldigheidsduur: zo geef je aan hoe lang je bod geldig is en kan de verkoper je niet eeuwig aan het lijntje houden

·        Bepaalde modaliteiten: denk bijvoorbeeld aan opschortende voorwaarden voor het verkrijgen van een lening

·        Verduidelijking van de perceeloppervlakte, vrijwaring van erfdienstbaarheden, diverse bijlagen kunnen het bod nog verder vervolledigen of verduidelijken.

Immo Vercammen hanteert steeds een standaard bod-formulier om zowel koper als verkoper zoveel mogelijk te vrijwaren van discussies nadien.

Contractbreuk vermijden

Neem je in een bod een opschortende voorwaarde op, dan komt de verkoop pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. De voornaamste opschortende voorwaarde is meestal het verkrijgen van een lening bij de bank

Scenario’s

Naast het standaardscenario lees je tegenwoordig over tal van andere mogelijkheden: biedingen onder gesloten omslag, digitale biedingen, pre-sale biedingen, noem maar op. Elk kent voor- en nadelen.

Bij Immo Vercammen vinden we het nog steeds belangrijk om open en transparant te communiceren. Als officieel erkend bemiddelaar tussen kopers en verkopers geven we nog steeds de voorkeur aan het klassieke adagio “goede afspraken, maken goede vrienden”. Naar onze mening zet je de gemaakte afspraken het best gewoonweg op papier met je handtekening eronder.  Dit is duidelijk en bindend voor alle partijen.

Op zoek naar je droomwoning? Bekijk ons volledige aanbod op deze website. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444.

 

 

Lees 4925 keer Laatst aangepast op woensdag, 14 oktober 2020 12:22

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.