donderdag, 15 november 2018 15:15

Wie draait op voor de kosten van de verkoop van een woning?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Je plant de (ver)koop van een woning? Dan weet je waarschijnlijk al wel dat je met meer kosten rekening moet houden dan louter het prijskaartje dat aan de woning hangt. Wie betaalt wat bij de verkoop van een woning? Dat is deels wettelijk bepaald, maar daarnaast is het vooral belangrijk dat je duidelijke afspraken vastlegt.

Voor de rekening van de verkoper

Als verkoper kan je kiezen voor een makelaar of om zelf betaalde publiciteit te plaatsen in print- en online media. Dat zijn facturen die je natuurlijk niet kan presenteren aan je koper. Je kan weliswaar wel je verkoopprijs afstemmen op deze extra kosten, dat staat je vrij.

Wettelijk gezien moet een verkoper daarnaast alle kosten voor de verplichte documenten betalen. Je betaalt dan de administratieve kost voor de opmaak van een document aan de dienst die dit aanlevert én je betaalt de uren van de notaris om dit voor jou te regelen.

Enkele voorbeelden: 

 • Het uittreksel van het kadaster:
  Hierop staat onder meer de grootte van het perceel en het bouwjaar van het gebouw dat erop staat.
 • Het onderzoek naar nog te betalen kosten: 
  De notaris onderzoekt of je bijvoorbeeld nog achterstaat met belastingen of kosten van je syndicus. Die kosten zal je moeten betalen, maar je notaris betaal je ook voor deze check.
 • Het bodemattest en saneringsonderzoek:
  Dit vraagt je notaris aan bij OVAM. Als het risico bestaat dat de grond vervuild is, dan is verder onderzoek of zelfs een bodemsanering nodig.
 • Regeling van uw oude en nieuwe hypotheek:
  Ook voor de schrapping van je oude hypotheek, zelfs je afgeloste, betaal je de notaris.

Bovendien heb je enkele documenten nodig die up-to-date moeten zijn. Heb je die niet, dan kan een bevoegd deskundige die voor jou afleveren.

 • Het energiecertificaat:
  Een energiedeskundige onderzoekt hoe energiezuinig je woning is. Dat noteert hij in een EPC (energieprestatiecertificaat) of een EPB-dossier (energieprestatie en binnenklimaat, voor nieuwbouwwoningen van 2006 of jonger).
 • De elektriciteitskeuring: 
  Deze controle moet uitgevoerd worden door een erkend keuringsorganisme. Als de installatie wordt afgekeurd, moet de koper die zelf veiliger laten maken en opnieuw laten keuren.
 • Het postinterventiedossier:
  Hierin staan alle technische gegevens van je gebouw voor nieuwbouw en verbouwingen sinds mei 2001, zoals de plannen, structuur en materialen. Als je dat niet hebt, moet je dat laten opmaken.

In specifieke gevallen zijn er nog extra kosten te betalen:

 • De keuring van de stookolietank:
  Als op je perceel een (onder- of bovengrondse) tank met stookolie of mazout staat, dan moet je een attest van een erkende keurder kunnen voorleggen.
 • De belasting op meerwaarde:
  Wanneer je jouw eigendom (die niet je gezinswoning is) opnieuw verkoopt binnen de vijf jaar, dan zal je een belasting van 16,5% op het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs betalen.

Ook extra kosten voor de koper

Naast de overeengekomen verkoopprijs, moet de nieuwe eigenaar ook nog enkele andere kosten betalen:

 • De btw op verkoop van nieuwbouw:
  Als je een nieuwbouw koopt, moet je rekening houden met 21% btw.
 • De verkooprechten:
  Dit zijn de vroegere ‘registratierechten’ en die bedragen tussen de 6 en 10% op de aankoopprijs van een woning. Voor wie zijn eerste of enige gezinswoning koopt is dat 7%.
 • De kosten van de lening:
  Niet alleen de interest moet je incalculeren, verwacht ook kosten van de hypotheekakte en eventuele dossierkosten van je bank.
 • Het ereloon van de notaris:
  De kosten voor het verlijden van de akte lopen ook al snel in de enkele duizenden euro.

Er bestaat helaas geen eenvoudige formule om deze kosten precies in te schatten. Veel hangt immers af van je persoonlijke situatie. Je makelaar of notaris zullen je graag informeren.

Je makelaar ontneemt bovendien een hoop van bovenstaande zorgen. Interesse om alle beslommeringen van de verkoop van je woning aan ons toe te vertrouwen? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 9217 keer Laatst aangepast op zaterdag, 31 juli 2021 22:32

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.