donderdag, 15 november 2018 15:15

Wie draait op voor de kosten van de verkoop van een woning?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

U plant de (ver)koop van een woning? U weet waarschijnlijk al wel dat u met meer kosten rekening moet houden dan louter het prijskaartje dat aan de woning hangt. Wie betaalt wat bij de verkoop van een woning? Dat is deels wettelijk bepaald, maar daarnaast is het vooral belangrijk dat u duidelijke afspraken vastlegt.

U plant de (ver)koop van een woning? U weet waarschijnlijk al wel dat u met meer kosten rekening moet houden dan louter het prijskaartje dat aan de woning hangt. Wie betaalt wat bij de verkoop van een woning? Dat is deels wettelijk bepaald, maar daarnaast is het vooral belangrijk dat u duidelijke afspraken vastlegt.

Voor de rekening van de verkoper

Als verkoper kunt u kiezen voor een makelaar of om zelf betaalde publiciteit te plaatsen in print- en online media. Dat zijn facturen die u natuurlijk niet kunt presenteren aan uw koper. U kunt weliswaar wel uw verkoopprijs afstemmen op deze extra kosten, dat staat u vrij.

Wettelijk gezien moet een verkoper daarnaast alle kosten voor de verplichte documenten betalen. U betaalt dan de administratieve kost voor de opmaak van een document aan de dienst die dit aanlevert én u betaalt de uren van de notaris om dit voor u te regelen.

Enkele voorbeelden: 

 • Het uittreksel van het kadaster:
  
Hierop staat onder meer de grootte van het perceel en het bouwjaar van het gebouw dat erop staat.

 • Het onderzoek naar nog te betalen kosten:
  De notaris onderzoekt of u bijvoorbeeld nog achterstaat met belastingen of kosten van uw syndicus. Die kosten zal u moeten betalen, maar uw notaris betaalt u ook voor deze check.

 • Het bodemattest en saneringsonderzoek:
  
Dit vraagt uw notaris aan bij OVAM. Als het risico bestaat dat de grond vervuild is, dan is verder onderzoek of zelfs een bodemsanering nodig.

 • Regeling van uw oude en nieuwe hypotheek:

  Ook voor de schrapping van uw oude hypotheek, zelfs uw afgeloste, betaalt u de notaris. 


Bovendien hebt u enkele documenten nodig die up-to-date moeten zijn. Hebt u die niet, dan kan een bevoegd deskundige die voor u afleveren. • Het energiecertificaat:
  Een energiedeskundige onderzoekt hoe energiezuinig uw woning is. Dat noteert hij in een EPC (energieprestatiecertificaat) of een EPB-dossier (energieprestatie en binnenklimaat, voor nieuwbouwwoningen van 2006 of jonger).

 • De elektriciteitskeuring:
  Deze controle moet uitgevoerd worden door een erkend keuringsorganisme. Als de installatie wordt afgekeurd, moet de koper die zelf veiliger laten maken en opnieuw laten keuren.

 • Het postinterventiedossier:
  
Hierin staan alle technische gegevens van uw gebouw voor nieuwbouw en verbouwingen sinds mei 2001, zoals de plannen, structuur en materialen. Als u dat niet hebt, moet u dat laten opmaken. 


In specifieke gevallen zijn er nog extra kosten te betalen:

 • De keuring van de stookolietank:
  
Als op uw perceel een (onder- of bovengrondse) tank met stookolie of mazout staat, dan moet u een attest van een erkende keurder kunnen voorleggen.

 • De belasting op meerwaarde:
  
Wanneer u uw eigendom (die niet uw gezinswoning is) opnieuw verkoopt binnen de vijf jaar, dan zal u een belasting van 16,5% op het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs betalen.

Ook extra kosten voor de koper

Naast de overeengekomen verkoopprijs, moet de nieuwe eigenaar ook nog enkele andere kosten betalen:

 • De btw op verkoop van nieuwbouw:
  Als u nieuwbouw koopt, moet u rekening houden met  21% btw. 

 • De verkooprechten:
  
Dit zijn de vroegere ‘registratierechten’ en die bedragen tussen de 6 en 10% op de aankoopprijs van een woning. Voor wie zijn eerste of enige gezinswoning koopt is dan 7%.

 • De kosten van de lening:

  Niet alleen de interest moet u incalculeren, verwacht ook kosten van de hypotheekakte en eventuele dossierkosten van uw bank.

 • Het ereloon van de notaris:
  
De kosten voor het verlijden van de akte lopen ook al snel in de enkele duizenden euro.

Er bestaat helaas geen eenvoudige formule om deze kosten precies in te schatten. Veel hangt immers af van uw persoonlijke situatie. Uw makelaar of uw notaris zullen u graag informeren.

Uw makelaar ontneemt u daarnaast een hoop van bovenstaande zorgen. Interesse om alle beslommeringen van de verkoop van uw woning aan ons toe te vertrouwen? We helpen en adviseren u graag.

Lees 4796 keer Laatst aangepast op donderdag, 15 november 2018 16:12

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.