woensdag, 08 augustus 2018 07:48

Verkoop je oude huurwoning tijdig

Geschreven door
Beoordeel dit item
(12 stemmen)

Onbewoonbaar verklaard. Het is een bordje dat je niet op je huurpand wilt zien hangen. En toch: sinds 2020 is de kans reëel. Want je bent verplicht om elke woning die je verhuurt aan alle woonnormen te laten voldoen die Vlaanderen opgelegd heeft. Je krijgt dan strafpunten voor elke norm die je niet haalt. Vanaf 15 strafpunten mag je de woning niet meer verhuren. Staat in het controleverslag dat er ook een gezondheidsrisico is? Dan verklaart de burgemeester ze meteen onbewoonbaar.

 

Hier moet je woning aan voldoen

Sinds 1 januari 2020 moet onder andere het dak van de woning grondig geïsoleerd zijn. Enkele isomoplaten volstaan dus niet meer. De ramen van alle leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers moeten minimaal dubbel glas hebben. Ook de oude verwarmingsketel moet er waarschijnlijk uit. Zeker als je nog een ketel met open waakvlam hebt. In de praktijk komt het erop neer dat je hem best tijdig vervangt door een condensatie- of lagetemperatuurketel. Verder dient de elektriciteit onberispelijk te zijn, het sanitair moet voldoen, er moet voldoende verluchting zijn en ga zo nog maar even door.

Rode kaart vanaf 15 strafpunten

Wanneer je bijvoorbeeld de normen voor dakisolatie en beglazing niet haalt, krijg je strafpunten. Voor meer dan 1 raam met enkel glas krijg je al 9 strafpunten (vanaf 2023 worden dat er 15). Slechte dakisolatie levert sinds 2020 meteen 15 punten op. In een appartementsgebouw krijgt élk appartement strafpunten voor slechte dakisolatie. Dat tikt snel aan! Addertje onder het gras: vanaf 15 strafpunten is je woning direct ongeschikt om te verhuren. Je hebt dus geen andere keuze dan die aanpassingen nog voor 1 januari 2020 te laten uitvoeren. Je bent natuurlijk ook vrij om de woning te verkopen in de staat waarin het zich bevindt. Opgelet na 1 jaar op de ‘ongeschiktlijst’ krijg je er wel een boete bovenop.

Controles bezig

Wooninspecteurs controleren of woningen aan de normen voldoen. Gemeenten krijgen regelmatig telefoontjes van huurders met de vraag om te controleren of de ramen en het dak van het huis of appartement dat ze huren genoeg isoleren. Redenen genoeg dus om in actie te schieten en je huurwoning te renoveren of te verkopen.

Wilt u meer informatie over de nieuwe woonnormen, strafpunten en controles? Of wilt u uw huurwoning verkopen? Bel of mail ons, of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Meer informatie over de huidige woonnormen, strafpunten en controles? Of wil je je huurwoning verkopen? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 25767 keer Laatst aangepast op dinsdag, 06 juli 2021 10:49

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.