donderdag, 26 juli 2018 07:02

Plannen voor later: wanneer de ouderlijke woning verkopen?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Het ouderlijke huis blijft iets bijzonders. Het is een plek vol herinneringen, voor jou en nog meer voor je ouders. Toch komt er een dag dat het tijd is om de woning te verkopen.

1. Huis verkopen, omdat het te groot wordt

De kinderen zijn al een tijdje het huis uit en de meeste slaapkamers staan leeg. Voor je ouders is het een hele klus om de grote gezinswoning te onderhouden. En de trappen beginnen een opgave te worden. Dat is voor heel veel mensen de realiteit. Een oplossing is dan om tijdig uit te kijken naar een appartement of naar een kleiner huis dat aangepast is aan de nieuwe wensen en behoeften. Wie wat vooruit denkt, kan rustig de tijd nemen om de alternatieven te bestuderen voor het echt nodig wordt. Immo Vercammen heeft steeds een mooi aanbod in alle types en in alle prijsklassen.

2. Huis te koop, want te veel renovatiewerk

De Vlaamse overheid wil dat alle daken geïsoleerd zijn, enkel glas vervangen wordt door dubbelglas en er een zuinige verwarmingsketel staat in alle woningen en meer specifiek wanneer men deze wenst te verhuren. Dat betekent: serieuze renovatiewerken voor oudere huizen. Begin er maar eens aan als je de pensioenleeftijd al een tijdje bent gepasseerd. Veel ouderen zien dat niet zitten en verhuizen toch liever. Ze kiezen voor een (assistentie)woning die helemaal in orde is met de strenge energienormen én geschikt blijft als ze later minder goed ter been zijn. En ze hebben groot gelijk. We begeleiden graag in de zoektocht naar de ideale koper voor de huidige woning en hun volgende stek.

3. Huis verkopen, omdat je ouders naar een woon-zorgcentrum gaan

Je ouders blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Maar misschien komt er een moment waarop dat niet meer kan en de verhuis naar een woon-zorgcentrum onvermijdelijk is. Zo'n verblijf is duur, maar met de opbrengsten van een woningverkoop zijn je ouders gerust. Ze betalen netjes hun maandelijkse facturen én hebben nog geld over voor kleine pleziertjes. 

Kunnen je ouders hun woning nog zelf verkopen als ze zijn verhuisd naar een woon-zorgcentrum? Uiteraard, zolang ze gezond van geest zijn, beslissen ze zelf over wat ze met hun eigendom doen. Is het woon-zorgcentrum eigendom van een OCMW? Dan laat de wet wel toe dat het OCMW een hypotheek neemt – woningen kunnen dan niet worden verkocht zonder dat het OCMW op de hoogte is. Maar de eigenaar blijft baas.

Hebben je ouders plannen om hun huis of appartement te verkopen? Immo Vercammen leidt de verkoop in goede banen en neemt alle praktische beslommeringen weg. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 4897 keer Laatst aangepast op dinsdag, 06 juli 2021 10:45

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.