maandag, 21 augustus 2023 08:00

Hoe koop je jouw droomwoning ondanks de strenge EPC-normen, asbestattesten en stevige rentes?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Als je op zoek bent naar een nieuwe woonst, weet je vast wel hoe moeilijk het momenteel is om een woning te vinden die voldoet aan al je eisen. Vaak is een woning al verkocht voor je zelfs de advertentie goed en wel hebt kunnen lezen of moet je een gigantisch renovatiebudget voorzien om te voldoen aan de huidige EPC-normen. Hoe vergroot je je kansen bij de zoektocht naar je droomwoning? Immo Vercammen geeft je graag enkele tips.

Doe grondige research

Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe daarom research naar de woningmarkt in jouw regio. Aan welke prijs worden appartementen of woningen binnen jouw criteria verkocht in jouw regio en in welke staat zijn ze voor die prijs? Houd daarbij ook rekening met de ligging en de oriëntatie van het perceel.

Maar zorg uiteraard ook dat je, voor je begint te zoeken, weet wat je eigen budget en je financiële slagkracht is. Ga langs bij de bank of een hypotheekwinkel zodat je weet waar je aan toe bent en geen tijd verspilt met het bezoeken van panden die eigenlijk boven je maximum budget liggen. Als je dan een bod wilt doen op je droomhuis, kan je snel beslissen en heb je een stapje voor op andere kopers die hun budget nog dienen uit te zoeken bij hun bank.

Wees kritisch, maar realistisch

Bepaal vooraf aan welke criteria je droomwoning moet voldoen. Wees wel realistisch en maak ook voor jezelf uit welke wensen prioritair zijn en waar je kan op toegeven. Staar je tijdens het bezoek niet blind op bv. het interieur of de kleur van de kamers van een woning, dit kan achteraf nog aangepast worden naar je eigen smaak en budget.

Wat zeker belangrijk, is of de woning voldoet aan de huidige EPC-normen en of er bv. asbest die nog aanwezig is. De verplichte renovatiekosten m.b.t. EPC en asbest vormen een belangrijk element van je budget. Daarom is het belangrijk om extra aandachtig te zijn bij een plaatsbezoek en je voldoende te informeren bij de vastgoedmakelaar. Wist je dat elke erkende vastgoedmakelaar een informatieplicht heeft om je correct te informeren over de essentiële zaken?

Laat je ondersteunen door een erkend makelaar

Vastgoedmakelaar is een beschermd beroep. Je hebt daarvoor een wettelijke erkenning nodig en je moet als vastgoedmakelaar de juiste studies en stages succesvol afronden. Bij Immo Vercammen zijn al onze vastgoedmakelaars door het BIV erkend en kunnen we bouwen op een excellente reputatie en ervaring. Je kan dus met een gerust hart contact met ons opnemen voor een vrijblijvende afspraak én gratis advies. Tip: Hoewel honderden mensen jaarlijks beroep doen op onze adviezen, blijft de meest gestelde vraag: “Is dit echt wel gratis en volledig vrijblijvend”? Jazeker! We zetten het hier nog een keer zwart op wit: Ons advies is volledig gratis en vrijblijvend!

2 paar ogen

Wanneer je een huisbezoek doet, is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Een woning aankopen lijkt soms een beetje op verliefd worden. Heb je meteen vlinders in je buik bij het zien van de woning? Pas dan zeker op voor eventuele verborgen gebreken. Neem daarom indien haalbaar altijd iemand mee die iets van huizen kent, of gewoon al iemand die met een objectieve blik mee kan kijken. Onze medewerkers zijn er ook om je te helpen, we hebben immers de wettelijke verplichting om je op gebreken te wijzen indien we deze (her)kennen.

Heeft deze blog je vertrouwen gegeven om te blijven zoeken? Immo Vercammen ondersteunt je graag in de zoektocht naar je droomwoning. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 545 keer Laatst aangepast op vrijdag, 06 oktober 2023 08:58

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.