vrijdag, 10 februari 2023 08:54

Huurindexering in 2023: tijdelijke bevriezing op basis van het EPC

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Huurders van energieverslindende woningen krijgen vandaag niet alleen te maken met torenhoge energiekosten. De hoge inflatie zorgt mogelijks ook voor een dure indexering van de huurprijs. Op 1 oktober 2022 bevroor de Vlaamse regering de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen voor één jaar, maar hoe gaat het nu verder? Immo Vercammen legt je graag uit wat de link is tussen de huurindexering en het EPC. 

 

Het EPC-certificaat is een document met informatie over de energieprestatie van een gebouw. Zo kan dit worden vergeleken met andere gebouwen met dezelfde bestemming. Wanneer het EPC-certificaat wordt opgesteld voor een bestaand gebouw, geeft het aan welke renovatiewerkzaamheden de energieprestatie kunnen verbeteren. Bij een nieuwbouw geeft het weer of er voldaan is aan de EPB-eisen.

 

Tijdelijke beperking van de indexering van huurprijzen

Sinds 1 oktober 2022 bevriest de Vlaamse Regering de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen. Dit geldt voorlopig voor één jaar. Het verbod op indexatie van de huurprijzen geldt op alle lopende woninghuurovereenkomsten, behalve die van studenten. Dit zijn dus huurovereenkomsten die vóór 1 oktober 2022 zijn gesloten volgens de Woninghuurwet of het Vlaams Woninghuurdecreet.

De indexeringsstop of -beperking geldt niet voor woningen die verhuurd worden via een sociale huisvestingsmaatschappij, maar wel voor hoofdhuurcontracten en onderhuurcontracten met sociale verhuurkantoren. Deze maatregel wil de betaalbaarheid van het wonen garanderen en eigenaars aanmoedigen om de energetische prestaties van het huurwoningpatrimonium te verbeteren.

Concreet betekent dit dat het indexeringspercentage van de huurprijs afhankelijk is van het EPC:

-          Een indexering mag niet voor woningen met een EPC-label E of F of voor woningen zonder geldig EPC-attest

-          Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%. De verhuurder berekent het verschil tussen de huidige huurprijs en de geïndexeerde huurprijs volgens de standaard indexatieformule en deelt dit bedrag door twee. Dit gedeelde bedrag telt de verhuurder dan bij de huidige huurprijs

-          Bij energiezuinige woningen met een EPC-label A+, A, B of C wijzigt er niets. Verhuurders van die woningen mogen de huurprijs nog steeds indexeren.

 

Indexering vanaf 1 oktober 2023

Vanaf 1 oktober 2023 kunnen huurwoningen zonder geldig EPC of met een label D, E of F opnieuw geïndexeerd worden, maar volgens een aangepaste formule. Bij energieverslindende woningen mag de verloren gegane indexatie niet ingehaald worden. Daarom wordt er een correctiefactor toegevoegd aan de indexatieformule. Zo krijgen huurders na één jaar niet ineens een zeer hoge huurprijs.

Vergeet ook niet dat elke verhuurde woning algemeen moet voldoen aan de normen van veiligheid en gezondheid. In steeds meer gemeentes dient u dit te bewijzen met een conformiteitsattest alvorens u een woning mag verhuren.

Hebt u nog vragen over huren en verhuren of over de indexering van huurprijzen? Contacteer ons via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 2624 keer Laatst aangepast op vrijdag, 10 februari 2023 09:12

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.