vrijdag, 23 december 2022 10:32

Verplichte energetische renovaties vanaf 2023

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Wie vanaf 2023 een oudere, slecht geïsoleerde woning koopt, zal verplicht zijn om een aantal ingrijpende energetische renovaties uit te voeren. Op 1 januari gaat de renovatieverplichting van de Vlaamse overheid van kracht voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen.

 

 

Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 worden aangekocht met EPC-label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar een label D of beter binnen de vijf jaar na aankoop. De bedoeling hiervan is om energieverslindende woningen energiezuiniger te maken zodat er in de toekomst minder elektriciteit en ook fossiele brandstoffen moeten verbruikt worden. Dit is beter voor het milieu en uiteraard ook voor je portemonnee.

Laat je vooral niet afschrikken om je droomwoning aan te kopen. Immo Vercammen maakt je alvast thuis in enkele soorten energiebesparende maatregelen.

Dakisolatie

Als je dak slecht geïsoleerd is, kan je tot 35 procent aan warmte verliezen. Een goede isolatie beperkt dit verlies waardoor de warmte in huis blijft en je energierekening binnen de perken blijft. Deze vorm van isoleren is vaak de eenvoudigste en meest budgetvriendelijk.  Als handige Harry kan je hiervoor vaak zelf aan de slag.

Vloer- en muurisolatie

Als je een goede vloerisolatie hebt, voelt je vloer minder koud aan en zal je ook minder last hebben van condens op je ramen. Ook het isoleren van de muren draagt bij tot een betere energiewaarde. In totaal kan je hiermee een 15 procent besparen op je energiefactuur.

Raamisolatie

Heb je een woning aangekocht met enkelvoudig glas? Hoogrendementsglas of super isolerend glas isoleert zelfs twee à drie keer beter dan dubbel glas. Je kan hier dus enorm veel energie, tot wel 40 procent, mee besparen.  

Inzetten op hernieuwbare energie

Een boiler op hernieuwbare energie of warmtepomp is een zuinige en duurzame oplossing om je woning te verwarmen en/of te koelen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Hernieuwbare energie die je gratis uit de natuur haalt, zal niet alleen een gunstige invloed hebben op je energiefactuur, maar is meteen ook een goede zaak voor het milieu.

Opgelet, de overheid waarschuwt dat ze controles op de verplichtingen gaan uitvoeren en er zijn stevige boetes voorzien voor wie zijn verplichtingen aangaande de energiezuinigheid niet tijdig nakomt.

Er is ook goed nieuws, op bv. www.vlaanderen.be/subsidies-voor-energiebesparende-maatregelen-in-woningen kan u kijken of u in aanmerking komt voor een premies of subsidies.

Hebt u nog vragen over de verplichte energetische renovaties? Contacteer ons via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 663 keer

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.