maandag, 09 mei 2022 09:49

Een woning bezichtigen: waar let je zoal op?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Je staat op het punt om een pand te kopen. Een belangrijke beslissing en dus maak je best een beredeneerde keuze. Dat begint al bij je voorbereiding voor het bezichtigen van de woning. Waar moet je op letten tijdens een huisbezoek en welke documenten neem je best door vooraleer je een bod uitbrengt? Alles begint met een goede voorbereiding. Immo Vercammen geeft je enkele bruikbare tips mee.

Voor je een eerste bezoek plant, is het heel belangrijk om je op voorhand goed te informeren: maak een afspraak bij je bank en weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Indien je reeds eigenaar bent van een woning of appartement, kan een waardebepaling van de huidige woning zeker ook helpen om een beter zicht te krijgen op je beschikbare middelen. Immo Vercammen helpt je graag en gratis met de schatting van je huidige woning. Weet dat er ook bijkomende kosten zijn bij aankoop van een woning, zoals het verkooprecht, beter bekend als de registratierechten en de notariskosten. Heb je een zicht op je financiële situatie, dan kan je je zoektocht concreet beginnen en bezichtigingen inplannen.

Neem zeker ook een kijkje in ons aanbod via deze website: mogelijks staat jouw droomwoning daar wel tussen.

Vóór het huisbezoek

Het is altijd een goed idee om de bezichtiging overdag te plannen. Het natuurlijke licht zorgt ervoor dat je een beter zicht krijgt op de woning. Maak ook gebruik van de tijd voor of na het huisbezoek om de buurt nog even te verkennen.

Bezoekmoment ingepland? Dan kan je je daar op voorbereiden. Schrijf thuis alle vragen op die je wil stellen aan de verkoper of makelaar. Misschien duiken er al vragen op bij het bekijken van de foto’s of de 3D-visualisatie. Vraag zeker naar attesten zoals het EPC en de elektrische keuring, samen met de andere documenten die verplicht zijn bij de verkoop van een woning. Vakkundige vastgoedmakelaars stellen meestal reeds heel wat nuttige info ter beschikking op hun website.

Maak tot slot een checklist per kamer op zodat je tijdens je bezoek kan aftoetsen of de ruimtes aan je verwachtingen voldoen. Zoals men zegt: Een goede voorbereiding is het halve werk.

Tijdens de bezichtiging van jouw droomwoning

En dan het leukste deel: het bezichtigen van de woning! Neem de tijd die je nodig hebt om alles goed te bekijken. Zorg ervoor dat je alle ruimtes te zien krijgt en maak van de gelegenheid gebruik om bv. ramen en deuren eens te laten openen of rolluiken te testen. Let ook zeker op de staat van apparaten zoals de verwarmingsketel, de keukentoestellen, … De kost voor het vervangen van deze apparaten kan namelijk snel oplopen.

Smartphone mee? Vraag tijdens het huisbezoek of je foto’s mag nemen van de zaken die voor jou belangrijk zijn. Zo kan je thuis, wanneer de eerste indruk wat is kunnen doordringen, alles herbekijken en kan je beter een beslissing maken.

Twijfel niet om de verkoper of makelaar direct te vragen naar de (verborgen) gebreken van het pand. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht die vereist dat je zelf ook toetst naar de staat van het pand. De verkoper heeft dan weer een informatie- of mededelingsplicht die hem verbiedt om iets essentieel achter te houden.

Na het huisbezoek

Nadat je de woning hebt bezocht, is het aan jou om een beslissing te maken. Sommige panden zijn zeer gegeerd en dus soms moet je snel een keuze kunnen maken. We kunnen het niet genoeg herhalen, hoe beter je voorbereiding hoe meer je een stapje voor hebt op andere kandidaten.

Het kopen van een woning blijft een ernstige beslissing, neem voor jezelf steeds de tijd die je nodig hebt en laat je nooit onder druk zetten. Het kan gebeuren dat een andere kandidaat een pand voor je neus wegkaapt, maar een andere droomwoning zal je pad dan wel kruisen.

Is de beslissing gevallen? Dan kan je een bod uitbrengen. Hoe je dat doet, lees je in het blogbericht via deze link.

Ben je na het lezen van deze tips klaar om jouw droomwoning te bezichtigen? Bij Immo Vercammen informeren we je zo goed mogelijk tijdens een huisbezoek. Zit je nog met vragen? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 663 keer Laatst aangepast op dinsdag, 10 mei 2022 09:28

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.