maandag, 28 februari 2022 09:14

Kopen of verkopen: via Biddit of via de ondersteuning en expertise van je vastgoedmakelaar

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een woning kopen of verkopen kan je op verschillende manieren aanpakken: je kan het zelf doen of via een makelaar. Sinds kort kan dat ook via Biddit. Het online platform van Belgische notarissen werkt met een opbodsysteem en een notaris begeleidt het biedproces. Eigenlijk is Biddit een beetje de digitale versie van de openbare verkopen in het lokale dorpscafé, maar is het ook beter? Wij helpen jou met enkele aandachtspunten.

 

Voor wie het puur om een snelle, juridisch correcte afhandeling te doen is, lijkt Biddit een goed platform. Doordat de notaris het verkoopdossier op voorhand samenstelt, zijn alle documenten beschikbaar bij publicatie. Als de verkoper het hoogste bod accepteert, wordt het pand in principe aan de hoogste bieder toegewezen en moeten beide partijen een proces-verbaal van toewijzing ondertekenen. Betaal je dan binnen de termijn - dat betekent 5 dagen voor de verkoopkosten en 6 weken voor de aankoopprijs - is het pand van jou. Dat klinkt in eerste instantie eenvoudig en goed. 

Biddit is niet voor iedereen weggelegd.

Let goed op, elk bod is bindend. De verkoper kan elk bod weigeren, maar dat geldt niet voor kandidaat-kopers. Die blijven gebonden. Het is bij vele bieders onbekend dat ze nog 2 weken na het uitbrengen van hun bod gebonden blijven, ook al zijn er nog 4 hogere biedingen van anderen.

Wablieft? Jawel, het is verstandig om de eerste 10 werkdagen na het uitbrengen van uw bod niet te gaan kijken naar andere interessante panden, zelfs wanneer men je ver heeft overboden. De notaris kan je immers nog altijd oproepen om de akte te komen ondertekenen als de andere bieders bijvoorbeeld niet in de mogelijkheid zijn om het afgesproken bedrag te betalen.

Wie zich als bieder toch terugtrekt, of de geboden prijs niet kan betalen, zal een schadevergoeding moeten betalen. Dat kan ofwel 10% van de geboden prijs zijn, ofwel het verschil tussen de geboden prijs en de tweede hoogste prijs. ‘Bezint dus eer gij begint.’

We willen onze klanten er dan ook voor waarschuwen dat je op Biddit in principe niet kan bieden onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. Het is dus zeer belangrijk dat je ofwel zelf over de nodige centen beschikt, ofwel al 100% zeker bent dat de bank jou een lening zal willen toekennen voor jouw geboden bedrag en voor dat specifieke huis. Dit laatste is zeker geen evidentie de dag van vandaag.  

Kiezen voor de expertise van een makelaar

Één van de meer gekende manieren om een woning te kopen of verkopen, is uiteraard via een vastgoedmakelaar. Die begeleidt jouw dossier van begin tot einde en zorgt voor een zorgeloos praktisch verloop in samenwerking met jouw notaris voor het juridische luik. Dankzij optimale reclame- en marketingtools krijgt jouw woning bovendien een extra duwtje in de rug met vaak een betere verkoopprijs tot gevolg. Een uitgebreide database van kandidaat-kopers vergemakkelijkt bovendien de zoektocht naar de juiste koper.

Nog een EPC-attest of document van elektriciteitskeuring nodig? Die extra krijg je er bij Immo Vercammen gratis bij, of je kan kiezen uit één van onze andere gratis diensten. Kortom, kiezen voor Immo Vercammen is kiezen voor zowel comfort als zekerheid.

Wikken en wegen: Biddit, een vastgoedmakelaar of toch maar zelf?

Hoe beslis je nu op welke manier je een woning koopt of verkoopt? Je denkt daarvoor best op voorhand na over wat je verwachtingen zijn. Het is dus een kwestie van de manier te vinden die het beste bij jou past.

  • Soms is een openbare verkoop, via Biddit, de enige oplossing om te verkopen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de erfgenamen of ex-echtgenoten blijven kibbelen over hun woning.
  • Je woning zelf verkopen? Ook dat is een mogelijkheid, maar de realiteit is dat de expertise, kennis en inzet van een goede makelaar niet zomaar vervangbaar is. Daarover lees je meer in dit blogbericht.
  • Wil je de beste waarde voor je woning, gecombineerd met een vlot en juridisch correct verloop? Dan schakel je dus maar best een vastgoedmakelaar in.

 

Wil je graag meer uitleg over de verschillende mogelijkheden? Bij Immo Vercammen kan je steeds terecht voor gratis en vrijblijvend advies. Wens je zelf te verkopen of via Biddit, ook dan helpen we je graag met tips en een gratis schatting en waardebepaling van je woning. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 2933 keer Laatst aangepast op maandag, 28 februari 2022 09:31

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.