dinsdag, 14 december 2021 14:56

Een goede schatting wordt vanaf 1 januari 2022 nóg belangrijker

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Wie vanaf 1 januari 2022 een lening wil afsluiten voor de aankoop van een woning, zal niet meer eender welk bedrag kunnen lenen, want vanaf dan zullen banken de lening niet meer bepalen op wat men voor de woning wil geven, maar wel op basis van de theoretische waarde van de woning. Daarvoor zullen ze zelf systematisch expertises doen. Zowel verkopers als kopers hebben er dus alle belang bij om bij de start van het verkoopproces met een marktconforme verkoopprijs aan te vangen. Zeker wanneer je voor een vlotte verkoop wil gaan. Immo Vercammen helpt je daarbij gratis én vrijblijvend op weg. 

 

 

 

Een bod hoger dan de theoretische waarde uitbrengen op een woning? Dat zal vanaf 1 januari 2022 enkele complicaties met zich meebrengen. Zeker wanneer je voor dat hoger bod rekent op een lening bij de bank. Die ‘meerkost’ zal je namelijk uit eigen zak moeten betalen, aangezien banken de hypothecaire leningen niet langer zullen bepalen op basis van de aankoopprijs, maar op basis van de theoretische waarde van de woning.

Die regel komt er na een nieuwe richtlijn van de Europese Bankenautoriteit. De afgelopen jaren waren er immers steeds meer kopers die een woning kochten voor een bedrag dat flink boven de werkelijke waarde van dat pand uitstak. Gingen ze voor die aankoop een lening aan, dan liepen banken vaak een hoger risico om veel geld te verliezen wanneer de cliënt zijn of haar torenhoge lening niet meer kon betalen. Op deze manier wil EBA de banken dus beschermen.

Wat betekent dit voor jou?
Nu banken hun hypothecaire lening zullen bepalen op basis van een theoretisch geschatte waarde van de woning, zullen zij ook de rol van ‘schattingsexpert’ opnemen. Dat wil zeggen dat zij zelf zullen nagaan hoeveel de woning werkelijk waard is volgens theoretische modellen. In vele situaties zullen zij geen plaatsbezoek doen en halen ze voldoende informatie uit hun database van woningen met gelijkaardige karakteristieken. Daar kunnen zij de, volgens hen, correcte waarde van de woning vaak aan aftoetsen.

Maar zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar, dan zal er wel een plaatsbezoek nodig zijn. De bank stuurt dan zelf een schatter uit en in dat geval kunnen de kosten al snel oplopen tot enkele honderden euro’s, dit ten laste van de koper.

Als verkoper doe je er dus goed aan om bij de start van het verkoopproces je woning op de markt te zetten tegen een correcte prijs. Het haalt de financiële onzekerheid bij kandidaat-kopers wat weg en het wantrouwen bij banken. De eerste stap naar een vlotte verkoop is zo al genomen.

Jonge mensen niet ontmoedigen
De nieuwe maatregel moet de sterk stijgende woningprijzen het hoofd bieden. Goed nieuws dus, als je wil kopen.

Tip voor jonge koppels die voor hun eerste aankoop staan: De Nationale Bank laat toe dat banken in bepaalde gevallen meer dan 90 procent van de waarde van de woning mogen lenen en dat tot 35 procent van hun leningen. Op die manier willen ze vooral jonge mensen nog steeds de kans geven om hun eerste woning aan te kopen.

Gratis en vrijblijvende schatting bij Immo Vercammen

Met 8 vestigingen in Putte, Mechelen, Lier, Keerbergen, Heist-op-den-Berg, Duffel en Sint-Katelijne-Waver, mag Immo Vercammen zich dé vastgoedspecialist van de regio noemen. Onze lokale vastgoedmakelaars wonen en werken in de streek en weten welke omgevingsfactoren belangrijk zijn bij het verkopen van een woning. Daardoor kunnen wij je, gratis en vrijblijvend, informeren over een correcte schatting.

Je woning correct laten schatten, gratis én vrijblijvend? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 1369 keer Laatst aangepast op maandag, 03 januari 2022 08:55

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.