woensdag, 30 september 2020 11:51

Kopen of huren: enkele voor- en nadelen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De vraag die vele starters zich stellen: kopen of huren? Vaak klinkt het dat huren gelijk staat aan sparen voor een ander. Je betaalt immers maandelijks je huurbedrag, maar wordt geen eigenaar van de woning. Een ander standpunt is dat de aankoop van een woning veel kosten inhoudt. Geld dat voorstanders van het huren liever anders besteden of beleggen. Kopen of huren? We lijsten voor jou enkele voor- en nadelen op.

Kopen?

+ Jij bent de eigenaar van de woning. Het geld dat je voor de afbetaling van je huis gebruikt, blijft binnen je patrimonium. Bovendien behoudt vastgoed doorgaans zijn waarde.

+ Op lange termijn blijft investeren in vastgoed een goede keuze. Met de hypothecaire rente, die momenteel aan de lage kant blijft, is dit voor velen ook een haalbare kaart.

+ Het is jouw eigendom die je kan inrichten, verbouwen en aanpassen aan je eigen smaak en behoeften.

- Om een gunstige lening te krijgen, moet je voor het kopen van een huis toch al een flinke som bij elkaar gespaard hebben. Veel banken vragen sowieso al een flinke eigen inbreng, voor onder andere de bijkomende registratie- en notariskosten.

- Je settelt je voor lange tijd. Als je bijvoorbeeld elders werk vindt, veel verder weg, dan moet je de langere reistijden erbij nemen.

- Een eigen huis betekent ook extra kosten. Jaarlijks lopen die kosten gemiddeld op tot 1 à 1,5 procent van de aankoopprijs. Als huurder kan je je daarvoor gewoon tot de huiseigenaar wenden. Koop je een huis, dan betaal je ook jaarlijks de belasting op het kadastraal inkomen.

Of toch maar huren?

+ Moet je plots verhuizen? Bij een huurcontract kan je makkelijk opzeggen, zolang je rekening houdt met een eventuele opzegtermijn. Zou je eigenaar zijn van een woning, dan moet je al eerst een koper vinden én een nieuwe woning voor jezelf. Huur je, dan gaat dit dus sneller.

+ De onverwachte kosten bij het huren zijn eerder schaars. Verbouwingswerken of herstellingen van schade die niet rechtstreeks door jou zijn veroorzaakt, zijn ten laste van de eigenaar.

- ‘Huren is geld verkwisten’, ‘je spaart voor een ander’. Die visie klopt misschien wel ergens. Het geld dat je maandelijks betaalt, zie je niet meer terug. Anderzijds, wanneer je huurt, betaal je een bedrag dat meestal lager ligt dan de maandelijkse afbetalingssom voor een woning. Na enkele jaren heb je dus meer geld ter beschikking voor je eigen inbreng, die doorgaans zeer welkom is om een woning te kopen en te onderhouden.

- Je dient de woning of het appartement te nemen zoals het is. Verbouwen op maat van je eigen wensen en behoeften is meestal niet toegelaten in het huurcontract.

Kopen of huren, bij Immo Vercammen zit je aan het juiste adres. Bekijk ons volledige aanbod te koop op deze website. Het aanbod te huur vind je hier. Interesse? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444.

Lees 1969 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 september 2020 11:53

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.