woensdag, 22 augustus 2018 11:45

Wanneer je huis verkopen als je zelf verhuist?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Je bent een nieuw huis aan het bouwen? Of je hebt er net een gekocht? Wanneer verkoop je dan het huis waar je nu in woont? Daar is geen exacte timing op te kleven. Er zijn veel elementen die een rol spelen. De prijs die je vraagt, de ligging van je woning, de toestand waarin je huis zich bevindt: het zijn er maar enkele. En verkoop je je huis zelf? Of geef je het in handen van een makelaar? Het maakt een groot verschil. Enkele tips die je genoeg tijd geven om je nieuwe huis in orde te maken.

 

Je hebt zelf in de hand hoe snel je huis verkocht is

2 weken, 1 maand, 3 maanden: je hebt zelf grotendeels in de hand hoelang het duurt om je huis te verkopen. De belangrijkste factor daarin: de vraagprijs. Hoe realistischer die is, hoe sneller je woning verkocht geraakt. Vraag je meer dan vergelijkbare woningen op gelijkaardige locaties? Dan duurt het langer om je huis verkocht te krijgen, als het al verkocht geraakt... Bij Immo Vercammen adviseren we om je huis op de markt te brengen aan een correcte prijs. Zo happen kopers sneller toe en kan je je al snel focussen op jouw toekomst. Dankzij onze gratis schatting helpen we je die correcte vraagprijs voor je woning te bepalen.

Geef jezelf een veiligheidsmarge

Je hebt een koper gevonden? Dan is een van zijn eerste vragen “wanneer je woning vrij is”. Feit: de meeste kopers willen gerust 4 tot 6 maanden wachten om in hun pas gekochte huis in te trekken, mits goede afspraken kan dit zelfs 1 jaar worden. Ben je ondertussen zelf je nieuwe huis aan het bouwen of renoveren? Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden die de opleveringsdatum doen opschuiven. Reken daarom steeds een veilige marge in als je vastlegt wanneer je de sleutel van je huis aan je koper geeft. Onze dossierbeheerders begeleiden je graag in het opstellen van de juiste afspraken.

Je bent vrij om te bepalen hoelang je in je woning blijft

Maar hoever mag je die datum achteruitschuiven? Goed nieuws: je bent vrij om zo lang in je huis te blijven als je maar wilt. De wetgever heeft daar geen enkele termijn op geplakt. Let wel: de datum die je met je koper afspreekt, moet ook voor hem aanvaardbaar zijn. En daarenboven zijn gemaakte afspraken tussen partijen wel bindend. Daarom een gouden tip: laat die datum door je makelaar met de koper overeenkomen. Nog vóór de ondertekening van het compromis of de verkoopovereenkomst. Zo kan je de datum erin opnemen en staat het zwart op wit wanneer je koper ‘vrij over je woning mag beschikken’.

We helpen je om goede afspraken te maken met de koper van je huis. Afspraken die zorgen voor rechtszekerheid en gemoedsrust bij alle partijen. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. U weet intussen wel waarom…

Lees 6731 keer Laatst aangepast op dinsdag, 06 juli 2021 13:49

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.