woensdag, 13 december 2023 08:38

Is het een goed idee om te kopen als de interest hoog staat?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het klopt dat leningen nu 'duurder' zijn, maar dat is maar het halve verhaal. Met de juiste begeleiding door jouw erkende vastgoedmakelaar doe je nog steeds een goede aankoop.

Wellicht is het je al opgevallen: de kranten spreken al geruime tijd over een afkoeling van de vastgoedmarkt. Misschien heb je er vrienden, familie of kennissen er ook al over horen zuchten. Eén van de belangrijkste oorzaken van de huidige trend is de hoogopgelopen rentevoeten. Dat betekent dat je voor eenzelfde bedrag minder geld kan lenen bij de bank ten opzichte van wanneer de rente laag staat. Je moet immers meer terugbetalen.

Een verkeerde perceptie 

Langs de ene kant betekent dit dat verkopers minder gemakkelijk zullen verkopen aan of boven de vraagprijs. Kopers hebben namelijk een minder groot potje om uit te putten. Langs de andere kant tonen de cijfers dat er dan wel minder snel wordt gekocht of verkocht, maar dat er van een instorting van de markt helemaal geen sprake is. Wat wel gebeurt: woningen worden nu vaker tegen een markconforme prijs verkocht en overdreven prijzen komen minder vaak voor. Tegelijk zijn meer mensen afwachtend, in de hoop dat de woningprijzen misschien eens echt zullen dalen – iets wat historisch gezien erg onwaarschijnlijk is. De notarisbarometer geeft hier overigens ook nog geen indicatie toe.

De rol van een expert

Het is daarom belangrijker dan ooit om je, zowel bij een aankoop als een verkoop, goed te laten informeren.

  • Voor verkopers is dat belangrijk, omdat je woning meer succes zal hebben als het van bij het begin correct wordt geschat. Laat je het hoofd niet op hol brengen door de verhalen van enkele jaren geleden: een correcte prijs is vandaag een even grote troef als een goede isolatie of een sterke ligging. Bij Immo Vercammen is een schatting niet alleen gratis, maar ook steeds correct en goed onderbouwd.
  • Voor kopers komt het erop aan om te weten hoe ver je kan springen. Een goede makelaar helpt je om woningen te vinden die voldoen aan je wensen én binnen je budget passen. Bovendien is de kans kleiner dat je tijdens het hele proces zaken over het hoofd ziet. Immo Vercammen beschikt over een uitgebreid netwerk dat je steeds bij jouw droomhuis brengt én we staan je graag bij met raad en daad.

Altijd een moment om te kopen 

Je budget mag dan wel lager liggen, de vraagprijs van je droomwoning zal ook niet langer de pan uit swingen, aangezien iedereen met dezelfde budgettaire restricties zit. Houd steeds rekening met de werken die nog moeten gebeuren in een pand en bekijk steeds het volledige plaatje. Laat je eveneens adviseren door onze experts!

Tip: Informeer je grondig bij de banken over de actuele voorwaarden van woningkredieten en de spelregels van de overbruggingskredieten vooraleer een bod uit te brengen. Elke bank heeft immers zijn eigen gewoontes en huisregels.  

Ben je benieuwd wat de correcte waarde is van jouw woning? Of ben je op zoek naar een nieuwe (droom)woning? Immo Vercammen helpt je verder met een gratis schatting en gedegen advies. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 294 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 januari 2024 08:33

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.