donderdag, 25 augustus 2022 08:23

Renovatieverplichting vanaf 1 januari 2023

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Ben je van plan een wat oudere woning aan te kopen? Lees dan zeker verder. De Vlaamse regering keurde definitief de renovatieplicht voor residentiële gebouwen goed. Die zal gelden voor alle woningen en appartementen die verworven worden na 31 december 2022. Kopers van een wat oudere woning zullen dus extra budget dienen te voorzien om aan de wettelijke EPC-verplichtingen te voldoen.

 

Vijf jaar tijd

Wie binnenkort een residentieel goed aankoopt moet er binnen de vijf jaar voor zorgen dat deze voldoen aan de wettelijke EPC-verplichtingen. Dit kan door goed te isoleren en op een energiezuinige manier te verwarmen. Voor aktes vanaf 1 januari 2023 zal dit EPC-label D zijn, voor aankopen na 1 januari 2028 wordt dat zelfs een EPC-label C. Nadien wordt de eis voor energieprestaties nog verder verstrengd. De regel geldt dus niet enkel voor nieuwbouw of grote renovaties, maar voor alle woningen en appartementen.

Als koper heb je vijf jaar, na het verlijden van de akte, de tijd om de renovatiewerken uit te voeren en zo het vereiste energieniveau te behalen. Na de werken moet je verplicht een nieuw EPC laten opmaken om aan te tonen dat het beoogde energielabel is behaald.

Stevige boetes

Wie deze regel aan zijn laars lapt, krijgt een fikse boete van de overheid in de brievenbus. De boetes kunnen oplopen tot maximum 200.000 euro, waarna je alsnog dient te renoveren om een bijkomende boete te vermijden. Momenteel zijn er enkel uitzonderingen voor woningen die binnen de vijf jaar gesloopt zullen worden of deel zullen uitmaken van het Onroerend Erfgoed.

Wees niet getreurd. Het goede nieuws is dat je tot 60.000 euro renteloos kan lenen als je aan alle voorwaarden voldoet. Meer informatie over de renteloze renovatielening of de renovatielening met rentesubsidie kan je vinden op https://www.vlaanderen.be/renteloos-renovatiekrediet-rentesubsidie-bij-energierenovatie-na-aankoop.

Schrikt deze renovatieverplichting je niet af om de karaktervolle woning waar je al jaren van droomt aan te kopen? Contacteer ons dan voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 1450 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 augustus 2022 08:48

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.