maandag, 03 januari 2022 08:47

Goed nieuws voor wie een eerste woning koopt

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Dat de woningprijzen in Vlaanderen flink gestegen zijn, heb je ongetwijfeld gemerkt. Daardoor is het voor veel mensen moeilijker om een woning te kopen. Gelukkig brengt 2022 goed nieuws. Sinds 1 januari 2022 bedraagt de registratiebelasting bij de aankoop van je eerste of enige gezinswoning slechts 3%. Ook wie reeds het compromis in 2021 ondertekend heeft, geniet van dit gunstig tarief. Minder goed nieuws is voor wie een tweede eigendom koopt. Daar verhoogt de registratiebelasting.

 

 

Wie vandaag een eerste of enige gezinswoning in het Vlaamse gewest aankoopt, zal niet meer de 6% registratiebelasting moeten betalen. Sinds 1 januari 2022 is die belasting gehalveerd naar 3%.

Volgt er na de aankoop van de woning nog een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw? Dan profiteer je zelfs van een nog lager tarief. In dat geval betaal je slechts 1% registratiebelasting in plaats van 5%.

Denk je uit de boot te vallen omdat je het compromis reeds in 2021 hebt ondertekend? Geen nood: het is het verlijden van de notariële akte dat de doorslag geeft. Wordt de notariële akte met andere woorden in 2022 getekend, dan geniet je mee van het gunstige tarief van 3% of 1%.

Extra korting voor bescheiden woning
Daarnaast heeft de Vlaamse regering het drempelbedrag van een bescheiden woning met 20.000 euro verhoogd. Dat betekent dat meer woningen onder de noemer ‘bescheiden woning’ vallen. En ook dat is goed nieuws, want wie zo’n bescheiden woning koopt, geniet bovenop de verlaagde registratiebelasting van een extra korting. Geniet je van het nieuwe 3%-tarief, dan gaat het om een bijkomende vermindering van 2.800 euro. Val je dankzij energetische renovatie onder het 1%-tarief, dan gaat het om 960 euro korting.

We spreken van een bescheiden woning bij een maximale aankoopprijs van 220.000 euro voor een woning die niet in een kernstad of in de Vlaamse rand rond Brussel ligt of 240.000 euro voor een woning die wel in een kernstad of in de Vlaamse rand rond Brussel ligt.

Een tweede eigendom
Wie een tweede eigendom of een ander type vastgoed, zoals bouwgrond of investeringsvastgoed, ziet de registratiebelasting dan weer stijgen van 10% naar 12%. Er bestaat wel een uitzondering bij de aankoop van landbouwgrond en natuurgebied, waar het tarief van 10% blijft gelden.

In deze situatie geeft de ondertekening van het compromis trouwens de doorslag en niet het verlijden van de notariële akte zoals bij de aankoop van een eerste gezinswoning. Heb je het compromis van je tweede eigendom met andere woorden in 2021 ondertekend, maar het verlijden van de notariële akte volgt in 2022? Dan blijft de gunstigere 10% registratiebelasting gelden.

Je huidige woning verkopen en een nieuwe woning kopen
En wat nu als je een nieuwe gezinswoning koopt en je wil daarbij je huidige gezinswoning verkopen. Betaal je dan 12% registratiebelasting? Het antwoord is nee, je betaalt ook slechts 3% verkooprechten op voorwaarde dat je tijdig je oude woning verkoopt. Voor 1 januari 2022 had je één jaar na het verlijden van de notariële akte de tijd om je huidige woning te verkopen na de aankoop van een nieuwe woning. Die termijn is nu met een jaar verlengd, dus tot twee jaar. Op die manier geniet je alsnog van het gunstige tarief.

Klaar om aan gunstigere registratiebelasting een eerste gezinswoning te kopen? Of zit je nog met vragen? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 1511 keer Laatst aangepast op maandag, 03 januari 2022 08:56

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.