woensdag, 19 mei 2021 11:16

Je woning verkopen in aanloop naar je pensioen: (g)een goed idee?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(18 stemmen)

Als student op kot, samen met je lief je eerste appartement huren, kinderen krijgen en een groter huis kopen. Eén voor één belangrijke kantelpunten in je leven, waarbij je woning steeds een centrale rol speelt. En dat geldt ook bij je pensioen. Voor vele mensen vormt het de trigger om een nieuwe levensfase te starten en na te denken over hun woonsituatie: ga je bijvoorbeeld kleiner wonen en verkoop je je huidige woning? Of net niet? We zetten enkele situaties op een rijtje.

Na de verkoop: kopen of huren?

Ga je op pensioen, beslis je om je huidige woning te verkopen en een kleinere woonst in de plaats op de kop te tikken? Dan is de kans groot dat er een aardig budget overblijft om je pensioeninkomen flink aan te vullen.

Kies je echter om na de verkoop zelf iets te huren, dan ligt de situatie anders. Ook al is je woning te groot en zijn er onderhoudskosten aan verbonden, vaak kom je er goedkoper van af om in je huidige woning te blijven want de kosten zullen hoogstwaarschijnlijk lager liggen dan de maandelijkse huurprijs. Let wel: deze stelling gaat alleen maar op als je huidige woning volledig werd afbetaald. Blijf je je hypotheek nog afbetalen, dan is huren in sommige gevallen toch voordeliger.

Nu verkopen of even wachten?

Ga je op pensioen en wil je meteen je huidige woning verkopen, dan doe je er goed aan om eerst even twee keer na te denken. Zo zou de waarde van je huidige woning de komende jaren nog kunnen stijgen, bijvoorbeeld als de buurt waarin je woont in volle ontwikkeling is.

Al hoef je je daar niet op vast te pinnen, want even goed kan ook de interestvoet stijgen of dalen in het voor- of nadeel van de (ver)koper. Wat wel vaststaat is dat de woningmarkt vandaag erg sterk staat: kandidaat-kopers schuimen het aanbod af, waardoor je momenteel net dat tikkeltje meer kan vragen voor je woning.

Het gemak van een nieuwe woning

Ga je op pensioen en ruil je je huidige woning in voor een kleinere woonst dan betaalt u minder belastingen, daalt ook de energiefactuur en zal ook de schoonmaak minder tijd (of geld) kosten. Ook naar persoonlijke mobiliteit kan een nieuwe woning zorgen voor enkele voordelen: zo kan je meteen een badkamer met inloopdouche kiezen of een appartement met een lift of een woning vlakbij vrienden en familie.

Voor- en nadelen

Hoe dan ook is het geen gemakkelijke keuze: de woning is vaak te groot geworden omdat je kinderen het huis uit zijn, maar die kinderen hebben de woning evengoed gevuld met mooie herinneringen. Maar woon je bijvoorbeeld in een gemeente zodat je destijds dichter bij je werk was, dan is je pensioen de uitgelezen kans om dichter bij vrienden en familie te gaan wonen. Er start immers een gloednieuw leven voor je.

Op zoek naar advies of een droomwoning? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 2146 keer Laatst aangepast op woensdag, 19 mei 2021 11:21

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.