dinsdag, 11 augustus 2020 12:47

Minder rente bij een sociale woonlening

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Goed nieuws voor wie een woning wil kopen, maar daarvoor enkel kan rekenen op een bescheiden inkomen. De Vlaamse overheid heeft namelijk de minimumrentevoet voor sociale woonleningen verlaagd. Gaat u een lening van 190.000 euro voor 25 jaar aan, dan betaal je op het einde van de rit 5.400 euro minder rentelast.

Het is natuurlijk niet evident om met een beperkt inkomen op zoek te gaan naar een woning. Al steekt het Vlaams Woningfonds hier wel een handje toe met een woonkrediet. Gezinnen en alleenstaanden met een bescheiden inkomen kunnen rekenen op een krediet tot 100% van de aankoopprijs (incl. btw, registratiebelasting en notariskosten) of van de waarde van de beleende woning en/of renovatiewerken.

Tot voor kort bedroeg de rentevoet daarop 2%, maar in het kader van het economisch heroplevingsplan besliste de Vlaamse Regering om de rentevoeten te verlagen tot een minimum van 1,60%.

1,60, 1,80 of 2%?

De rentevoet varieert nog wel volgens de kredietduur. Zo blijft het bestaande minimum van 2% behouden voor een sociale lening op 30 jaar. Wie een bedrag leent voor een looptijd van 20 jaar, krijgt een minimumtarief van 1,60%.

“Voor de standaard duurtijd van een sociale lening – 25 jaar – geldt een rentevoet van 1,80%”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. “Leen je voor die duurtijd een bedrag van 190.000 euro, dan betaal je op het einde van de rit 5.400 euro minder rentelast.”

De verlaagde rentevoet geldt alleen voor nieuwe aanvragen van een sociale woonlening. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Dan kan u hier een online test doen. Nadien op zoek naar een woning? Dan klikt u hier.

#uweetintussenwelwaarom

Lees 1303 keer

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.