donderdag, 31 januari 2019 15:36

Het nieuwe EPC-certificaat sinds 2019: wat betekent dit voor u?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Heeft u ooit een woning gekocht, verkocht, gehuurd of verhuurd? Dan klinkt de term energieprestatiecertificaat (ook wel ‘EPC’ genoemd) u vast en zeker bekend in de oren. Dit verplichte certificaat werd omstreeks 2008 door de Vlaamse overheid gelanceerd als bewijs van energetische kwaliteit van uw woning.

Zo’n 10 jaar na de lancering kreeg het EPC een serieuze upgrade. Het vernieuwde EPC wil kopers, verkopers, huurders en verhuurders sensibiliseren, informeren en aanzetten tot een grondige energie-efficiënte renovatie.

Wat is er nu eigenlijk veranderd? We sommen het even voor u op!

 EPC2019

 

Een verbeterde vormgeving

U kunt er haast niet naast zien: het EPC werd in een compleet nieuw jasje gestoken. Deze opfrissing zorgt ervoor dat de extra informatie op een duidelijke manier wordt weergegeven. Daarnaast krijgt u in één oogopslag een concreet overzicht, en pas daarna de meer gedetailleerde informatie.

 NieuweEPCCertificaat

 

Een handige gids voor renovatie

“Hoeveel zou het kosten om de woning energiezuiniger te maken?” is een vraag die geregeld komt bovendrijven tijdens het bekijken van een EPC. Het nieuwe certificaat geeft enkele aanbevelingen om een woning energiezuiniger te maken en geeft meteen een complete kostenindicatie hiervan. Zo hebben kopers meteen een beter zicht op extra kosten.

De leidraad voor 2050

Het jaar 2050 zal een belangrijk jaar worden voor de Vlaamse immowereld. Het Vlaams Renovatiepact schrijft namelijk dat alle woningen en appartementen in ons landsdeel tegen dat jaar even energiezuinig moeten zijn als een nieuwbouwwoning uit 2017. Het nieuwe EPC geeft u een mooi overzicht van de stappen die u moet nemen.

Nieuw jaar, nieuw EPC?

Moet u opnieuw een EPC laten opmaken indien u uw woning verkoopt? Niet per se. Wanneer uw huidige EPC nog geldig is, is een vernieuwing niet direct aan de orde.

Toch kan het een mooie meerwaarde bieden wanneer uw woning voldoet aan de vereiste normen. In dat geval is het nieuwe EPC een troef die u ten volle kunt uitspelen.

Verkopen of verhuren zonder zorgen ?

 Contacteer ons vandaag nog!

Lees 2974 keer Laatst aangepast op vrijdag, 01 februari 2019 08:55

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.