woensdag, 05 december 2018 01:00

Maak je huis meer (ge)waard(eerd)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Wat een koper voor je woning zal betalen, wordt bepaald door veel verschillende factoren. Op enkele daarvan kan je slim inspelen, voor je jouw eigendom laat schatten of te koop aanbiedt. Wij geven je alvast drie te overwegen tips.

Allereerst: de waarde van je woning wordt vooral bepaald door … kenmerken waar je helaas niets aan kan veranderen. Je kan jouw woning helaas niet verschuiven naar een andere gemeente of je tuin naar een betere windrichting. Je kan geen oprit of grote tuin rond je woning, geen scholen, winkels of cultuurcentra in de buurt toveren. Evenmin kan je een spoorweg of drukke betonbaan wegtoveren. Ook het bouwjaar, de vorm van het perceel en het aantal gevels of verdiepingen zijn nu eenmaal wat ze zijn. 

Bovendien, in tegenstelling tot wat je zou denken, kan je de badkamer of keuken die je onlangs renoveerde niet zomaar volledig doorrekenen. Je koper heeft misschien een andere smaak. Bijvoorbeeld: voor die eikenhouten keuken betaalde je 30.000 euro, maar je koper houdt van een andere stijl en ziet misschien vooral de kosten om die kasten te laten vervangen.

Gelukkig zijn er dus wel enkele andere ingrepen die je kan doen, om de waarde van je woning te laten stijgen:

1. Je woning groter maken? Zo kan dat.

Kijk creatief naar de beschikbare binnenruimte van je woning. De bruikbare bewoonbare oppervlakte van je woning kan je misschien vergroten. Het aantal afgewerkte ruimtes speelt immers een rol in de waardebepaling.

Woningen met drie slaapkamers verkopen goed. Is er een bureauruimte of zolder die je met beperkte investeringen kan aanpakken? Is je kelder handig als een droge, extra opslagruimte? Kan van deze ruimte zelfs een wijnkelder of speelkamer worden gemaakt? Doen. Je kan bovendien snel en eenvoudig je woning optisch groter maken. Haal overbodig meubilair en rondslingerende spullen weg en geef waar mogelijk je muren een lichte tint. Opgelet, doe dat met mate: maak de ruimtes niet koud en ongezellig.   

2. Oog voor detail, door een kopersbril

Let op de afwerking van alle kamers, in detail. Wie binnenwandelt om je woning naar waarde te schatten, houdt van tegelwanden, muren, schakelaars, handvaten, kastdeurtjes, vloerbekleding en inbouwtoestellen die pico bello in orde zijn. Een koper wil immers liefst een prima afgewerkte woning, zonder extra klusjes.

Je woning krijgt geen tweede kans op een eerste indruk. Dus laat de gevel herschilderen indien nodig, geef de tuin een flinke beurt, maak die volgestouwde garage weer bruikbaar en poets de woning in elk hoekje. Relatief kleine werken voor jou, met vermoedelijk een groot rendement: de schatter zal het huis al wat hoger inschatten, de koper zal sneller interesse hebben en wie weet zelfs sneller kopen. Hoe beter jouw voorbereiding, hoe vlotter de onderhandelingen.

3. 10/10 op het energierapport van je woning

Een doorsnee koper is de dag van vandaag bereid om meer te betalen voor een woning die in de toekomst minder kosten zal maken voor verwarming en koeling. Bewijs dus de indrukwekkende energieprestatie van je woning. Degelijke dakisolatie kan je eventueel zelf uitvoeren en zullen doorwegen op de EPC-waarde.

Is het sop de kolen waard?

Er zijn nog andere pluspunten die ervoor kunnen zorgen dat je meer kan vragen voor je woning. Toch houd je best de voeten op de grond: je kan de investeringskost van je verbouwing niet altijd met winst doorrekenen in je verkoopprijs. Wat schilderwerken of het terras opknappen zijn best haalbaar. Maar een zwembad aanleggen, centrale verwarming plaatsen of een tweede badkamer creëren doe je beter niet. De kosten zullen meestal niet opwegen tegen de baten.

Wil je je woning vakkundig laten schatten? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 4844 keer Laatst aangepast op zaterdag, 31 juli 2021 22:39

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.