woensdag, 05 december 2018 01:00

Maak uw huis meer (ge)waard(eerd)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Wat een koper voor uw woning zal betalen, wordt bepaald door veel verschillende factoren. Op enkele daarvan kunt u slim inspelen, voor u uw eigendom laat schatten of te koop aanbiedt. Wij geven u alvast drie te overwegen tips.

Allereerst: de waarde van uw woning wordt vooral bepaald door … kenmerken waar u helaas niets aan kunt veranderen. U kunt uw woning helaas niet verschuiven naar een andere gemeente of uw tuin naar een betere windrichting. U kunt geen oprit of 

grote tuin rond uw woning, geen scholen, winkels of cultuurcentra in de buurt toveren (of een spoorweg of drukke betonbaan wegtoveren). Ook het bouwjaar, de vorm van het perceel en het aantal gevels of verdiepingen zijn nu eenmaal wat ze zijn. 

Bovendien, in tegenstelling tot wat u zou denken, kunt u de badkamer of keuken die u onlangs renoveerde niet zomaar volledig doorrekenen. Uw koper heeft misschien een andere smaak. Bijvoorbeeld: voor die eikenhouten keuken betaalde u 30.000 euro, maar uw koper houdt van een andere stijl ziet misschien vooral de kosten om die kasten te laten vervangen.

Gelukkig zijn er dus wel enkele andere ingrepen die u kunt doen, om de waarde van uw woning te laten stijgen:

1. Uw woning groter maken? Zo kan dat.

Kijk creatief naar de beschikbare binnenruimte van uw woning. De bruikbare bewoonbare oppervlakte van uw woning kunt u misschien vergroten. Het aantal afgewerkte ruimtes speelt immers een rol in de waardebepaling.

Woningen met drie slaapkamers verkopen goed. Is er een bureauruimte of zolder die u met beperkte investeringen kunt aanpakken?

Is uw kelder handig als een droge, extra opslagruimte? Kan van deze ruimte zelfs een wijnkelder of speelkamer worden gemaakt? Doen.

U kan bovendien snel en eenvoudig uw woning optisch groter maken. Haal overbodig meubilair en rondslingerende spullen weg en geef waar mogelijk uw muren een lichte tint. Opgelet, doe dat met mate: maak de ruimtes niet koud en ongezellig.   

2. Oog voor detail, door een kopersbril

Let op de afwerking van alle kamers, in detail. Wie binnenwandelt om uw woning naar waarde te schatten, houdt van tegelwanden, muren, schakelaars, handvaten, kastdeurtjes, vloerbekleding en inbouwtoestellen die pico bello in orde zijn. Een koper wil immers liefst een prima afgewerkte woning, zonder extra klusjes.

Uw woning krijgt geen tweede kans op een eerste indruk. Dus laat de gevel herschilderen indien nodig, geef de tuin een flinke beurt, maak die volgestouwde garage weer bruikbaar en poets de woning in elk hoekje. Relatief kleine werken voor u, met vermoedelijk een groot rendement: de schatter zal het huis al wat hoger inschatten, de koper zal sneller interesse hebben en wie weet zelfs sneller kopen. Hoe beter uw voorbereiding, hoe vlotter de onderhandelingen.

3. 10/10 op het energierapport van uw huis

Een doorsnee koper is de dag van vandaag bereid om meer te betalen voor een woning die in de toekomst minder kosten zal maken voor verwarming en koeling. Bewijs dus de indrukwekkende energieprestatie van uw woning. Degelijke dakisolatie kan u eventueel zelf uitvoeren en zullen doorwegen op de EPC-waarde.

Is het sop de kolen waard?

Er zijn nog andere pluspunten die ervoor kunnen zorgen dat u meer kunt vragen voor uw woning. Toch houdt u best de voeten op de grond: u kunt de investeringskost van uw verbouwing niet altijd met winst doorrekenen in uw verkoopprijs. Wat schilderwerken of het terras opknappen zijn best haalbaar. Maar een zwembad aanleggen, centrale verwarming plaatsen of een tweede badkamer creëren doet u beter niet. De kosten zullen meestal niet opwegen tegen de baten.

 

 Wilt u uw woning vakkundig laten schatten? Contacteer ons en we adviseren u graag gratis en vrijblijvend. 

 

  

 

Lees 3354 keer Laatst aangepast op woensdag, 05 december 2018 08:23

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.