vrijdag, 26 oktober 2018 08:11

Is een villa nog een goede investering?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Een ruime, vrijstaande woning met een grote tuin errond, dat is een stiekeme wens van veel mensen. Zo’n droomhuis geeft ons meer plaats dan we strikt nodig hebben en die royale ruimte is een luxe die we onszelf willen permitteren. Maar voetjes op de grond: is het slim om een groot huis te kopen?

vrijstaandevilla 

Die grote woning die je doet twijfelen of ze een goede investering is, is waarschijnlijk eentje dat aan renovatie of modernisatie toe is. Vrijstaande villa’s van enkele decennia oud komen nu op de markt. Ooit gebouwd toen bouwgronden, woningbouw en leningen vanzelfsprekender waren voor een gemiddeld Vlaams gezin, ooit gevuld met kinderen en kleinkinderen. Maar de eigenaars willen nu een andere plek: dichtbij het centrum, eenvoudig te poetsen, liever een terras dan een tuin, ...

Zit er een aap in de mouw?

Dat huis wordt dus verkocht voor een prijs die je triggert. Waar je de bank nog wel van zou kunnen overtuigen, als duo tweeverdieners. Je weet dat je een doordacht plan moet hebben voor de renovatie, de tuin, de energiekosten. Eentje dat ervoor zorgt dat de woning ook over twintig jaar interessant en betaalbaar is voor kopers.

Je denkt al twintig jaar verder...

Vastgoedexperts adviseren daarom om te kiezen voor een grote woning, als je haar tweede leven en latere meerwaarde voor ogen houdt. Over twintig jaar zullen mensen immers nog steeds comfortabel willen wonen, in een groene omgeving. Maar ze zullen kleiner willen wonen: aan plaats die ze niet gebruiken maar wel volledig moeten onderhouden, verwarmen, bemeubelen, … willen of kunnen ze geen budget meer spenderen.

Van villa naar nieuwe woonvormen

Anticipeer meteen op de toekomst, vanaf de tekentafel voor je verbouwplannen. Hele grote woningen kunnen later worden opgedeeld. Van één villa kunnen mogelijks twee of meer appartementen worden gemaakt. Bovendien zullen mensen in de toekomst meer kiezen voor bijvoorbeeld:

  • Co-housing: niet langer een woning met alle voorzieningen per gezin, maar meer gedeelde ruimtes voor gezinnen, kinderloze koppels of singles, naast de privé-ruimten.
  • Zorgwoningen of kangoeroewoningen: samenwonen met iemand die niet de klok rond volledig zelfstandig meer kan of wil wonen.

De wetgeving om van een gebouw voor één gezin een woning te maken voor meerdere gezinnen is vandaag nog niet mee met deze evolutie. Verbouwen naar een zorgwoning kan al wel makkelijker, en experts en beleidsmakers geloven dat ombouw naar andere woonvormen binnen pakweg tien à vijftien jaar ook zullen gestimuleerd worden.

Dus, als je samenzit met je architect

Dan ben je best heel duidelijk over je langetermijnplan voor deze woning en de ruimte errond. Als het de bedoeling is dat die later opnieuw wordt ingedeeld in andere woon-units, en kamers andere functies krijgen, dan kan je daarmee rekening houden bij de renovatie.

Bijvoorbeeld:

  • Isoleer heel duurzaam.
  • Laat leidingen voor water, afvoer, gas en elektriciteit zo leggen dat kamers andere functies kunnen krijgen.
  • Kies voor brede deuropeningen, vermijd waar het kan drempels en trapjes.
  • Hou rekening met de lichtinval en oriëntatie voor toekomstig gebruik.
  • Ga een stapje verder dan de klassieke “sleutel-op-de-deur”-indeling.

Overtuigd? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 4789 keer Laatst aangepast op zaterdag, 31 juli 2021 22:27

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.