maandag, 09 juli 2018 09:56

EPC: ben je mee?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Als je jouw woning verkoopt of verhuurt, is het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht. Dat geeft aan hoe energiezuinig je woning is en houdt daarbij onder andere rekening met de muur- en dakisolatie, ramen en deuren, en het rendement van de installaties voor verwarming en warm water. Alleen een erkende energiedeskundige mag zo'n certificaat afleveren en hun prijzen schommelen gebruikelijk tussen de 200 en 400 euro. Maar wist je dat je bij Immo Vercammen het ECP gratis krijgt wanneer je jouw woning verkoopt?

 

Verplicht EPC bij verkoop en verhuur van woningen

Een EPC is verplicht:

  • bij de verkoop van huizen, appartementen, vakantiehuizen en studentenkamers
  • bij verhuur

In principe heb je 1 EPC voor elke wooneenheid nodig, maar bij studentenkamers met een gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet is 1 certificaat voor het hele gebouw voldoende. Belangrijk: de EPC-waarde moet al bekend zijn op het moment dat je de woning te koop of te huur zet. Meer nog: de score moet vermeld staan op de advertentie of bekendmaking. Wist je bijvoorbeeld dat het ontbreken of niet vermelden van het EPC tot boetes van € 5000 per betrokken partij (eigenaar, makelaar, notaris, …) kan leiden?

Welke woningen ontspringen de EPC-dans? Woonboten, geërfde woningen, onbewoonbaar verklaarde panden en serviceflats met een dagprijs en zonder huurovereenkomst.

Wat is een goede EPC-score?

In totaal werden er in Vlaanderen al meer dan een miljoen EPC's opgemaakt, in 10 jaar tijd. Op het certificaat staat een getal tussen 0 en 700, en een balk van groen over oranje naar rood. Wat een goed EPC is, hangt af van de woning: of het een appartement, vrijstaande of rijwoning is en of het een nieuwbouw of oudere woning is. In sommige gevallen kan je met enkele relatief eenvoudige ingrepen de EPC-score merkelijk verbeteren. Je kan je hiervoor baseren op de bevindingen van de deskundige in het verslag.

Je EPC-waarde verbeteren doe je zo!

Hoe lager je EPC-waarde, hoe meer je woning waard is. Dus loont het de moeite om te investeren in energiebesparende vernieuwingen. Het best een tijdje vóór je verkoopt, zodat je er zelf nog van profiteert. Met welke aanpassingen verlaag je aanzienlijk je EPC? Met dakisolatie – je plaatst die makkelijk zelf -, dubbel- of driedubbel glas of een nieuwe hoogrendementsverwarmingsketel.

Alleen een erkende energiedeskundige mag een epc afleveren. Toch kan het veel eenvoudiger en goedkoper, want de klanten van Immo Vercammen, die een woning verkopen, kiezen uit 6 diensten 1 gratis service, waaronder het gratis epc.

Wil je een gratis EPC-certificaat? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 4280 keer Laatst aangepast op dinsdag, 06 juli 2021 13:34

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.