maandag, 09 juli 2018 09:56

Epc: bent ú mee?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Als u uw woning verkoopt of verhuurt, is het energieprestatiecertificaat, vaak afgekort als EPC verplicht. Dat geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en houdt daarbij o.a. rekening met de muur- en dakisolatie, ramen en deuren, en het rendement van de installaties voor verwarming en warm water. Alleen een erkende energiedeskundige mag zo'n certificaat afleveren en hun prijzen schommelen gebruikelijk tussen de 200 en 400 euro. Opgelet : bij Immo Vercammen krijgt u het epc gratis indien u uw woning verkoopt!

 

Verplicht epc bij verkoop en verhuur van woningen

Een epc is verplicht:

  • bij de verkoop van huizen, appartementen, vakantiehuizen en studentenkamers
  • bij verhuur

In principe hebt u 1 epc voor elke wooneenheid nodig, maar bij studentenkamers met een gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet is 1 certificaat voor het hele gebouw genoeg. Belangrijk: de epc-waarde moet al bekend zijn op het moment dat u de woning te koop of te huur zet. Meer nog: de score moet vermeld staan op de advertentie of bekendmaking. Wist u dat het ontbreken of niet vermelden van het EPC tot boetes kan leiden van € 5000 per betrokken partij (eigenaar, makelaar, notaris, …) ?

Welke woningen ontspringen de epc-dans? Woonboten, geërfde woningen, onbewoonbaar verklaarde panden en serviceflats met een dagprijs en zonder huurovereenkomst.

Wat is een goede epc-score?

In totaal werden er in Vlaanderen al meer dan een miljoen epc’s opgemaakt, in 10 jaar tijd. Op het certificaat staat een getal tussen 0 en 700, en een balk van groen over oranje naar rood. Wat een goed epc is, hangt af van de woning: of het een appartement, vrijstaande of rijwoning is en of het een nieuwbouw of oudere woning is. In sommige gevallen kan u met enkele relatief eenvoudige ingrepen de epc-score merkelijk verbeteren. U kan zich hiervoor baseren op de bevinden van de deskundige in het verslag.

Vanaf 2019 krijgt het attest een nieuw jasje. Het wordt een stuk visueler, het kengetal krijgt er een label bij en de aanbevelingen worden een pak concreter.

Uw epc-waarde verbeteren doet u zo

Hoe lager uw epc-waarde, hoe meer uw woning waard is. Dus loont het de moeite om te investeren in energiebesparende vernieuwingen. Het best een tijdje vóór u verkoopt, zodat u er zelf nog van profiteert. Met welke aanpassingen verlaagt u aanzienlijk uw epc? Met dakisolatie – u plaatst die makkelijk zelf -, dubbel- of driedubbel glas of een nieuwe hoogrendementsverwarmingsketel.

Alleen een erkende energiedeskundige mag een epc afleveren. Toch kan het veel eenvoudiger en goedkoper, want de klanten van Immo Vercammen, die een woning verkopen, kiezen uit 6 diensten 1 gratis service, waaronder het gratis epc. Vraag uw gratis energiedeskundige via 015 75 54 44 of info@immovercammen.be.

Lees 2811 keer Laatst aangepast op maandag, 16 juli 2018 14:56

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.