dinsdag, 06 februari 2018 10:13

Waarom u de overeenkomst met uw makelaar grondig moet lezen?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Uw huis verkopen of verhuren via een makelaar start met goede afspraken. Die legt u vast in een bemiddelingscontract. Jammer genoeg zijn er nog altijd cowboys in de sector die u graag misleiden met de kleine lettertjes, onder andere over de opdracht van de makelaar en de extra kosten. Met deze tips bent u hen te slim af.

 

   

   

Wat is een makelaars- of bemiddelingscontract? 

Schakelt u een vastgoedmakelaar in om uw huis of appartement te verkopen of verhuren? Dan is een schriftelijke overeenkomst wettelijk verplicht. Daarin staat o.a. de duur van de samenwerking vermeld, het ereloon van uw makelaar én de beschrijving van zijn opdracht. Lees de overeenkomst grondig na vóór u die ondertekent. Want sommige stouterikken durven belangrijke afspraken te verstoppen in de kleine lettertjes.

Wil u die kleine lettertjes goed kunnen ontcijferen?

>> Vraag dan hier onze gratis cadeaubox aan.

Naast een handig vergrootglas, bevat de box tal van fijne cadeautjes  voor u als verkoper van uw woning.

Groot verschil tussen opdracht en mandaat

Teken alleen contracten waarin er sprake is van een opdracht, níét van een mandaat. Wat is het verschil? Bij een opdracht is de taak van uw vastgoedmakelaar beperkt tot het zoeken van potentiële kopers en huurders en u te adviseren en begeleiden. Met een mandaat geeft u hem de toestemming om in uw naam een bod te aanvaarden of een onderhandse verkoopovereenkomst te ondertekenen. Kies voor een opdracht en hou zo de eindbeslissing in eigen handen.

Weet u hoeveel uw makelaar echt kost? 

Ook de commissielonen en bijkomende kosten staan in sommige bemiddelingscontracten niet altijd helder beschreven. De meeste makelaars vragen een commissie, dus een percentage van het uiteindelijke verkoopbedrag. Maar daarbovenop komen er meestal forfaitaire kosten, zoals voor de administratie en advertenties of een forfetaire basisvergoeding. Hoeveel dat precies is, daarover blijven veel contracten vaag. Ook werken de meeste makelaars op basis van no cure, no pay, maar betaalt u wél bepaalde kosten als uw woning niet is verkocht. Hoeveel? Daar hebt u soms het raden naar. 

Vermijd onaangename financiële verrassingen en vraag goed na wat de kosten inhouden en hoeveel ze bedragen. Laat uw makelaar antwoorden per brief of via e-mail zodat u steeds een schriftelijk bewijs in handen hebt.  

Ons bemiddelingscontract: duidelijk en zónder mandaat

Bij Immo Vercammen zijn alle letters van ons samenwerkingscontract even groot. U kent op voorhand ons ereloon en de andere kosten. En we werken nooit ofte nimmer met een mandaat. U geeft ons de opdracht om een koper of huurder te vinden en u hebt altijd het laatste woord. Zoals het hoort!

 

Hebt u nog vragen of ontvangt u graag een voorbeeld van een bemiddelingscontract? Contacteer ons vandaag!

Lees 7452 keer Laatst aangepast op donderdag, 22 februari 2018 11:04

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.