vrijdag, 21 juni 2024 12:40

WIES slim en laat je ondersteunen door een makelaar met lokale kennis

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Heb je al gehoord van Wonen In Eigen Streek (WIES)? Als erkende makelaar leggen we je graag uit wat het precies is en waarom het voor jou belangrijk kan zijn.

Sinds 27 januari van dit jaar kunnen bepaalde gemeenten kiezen om via een gemeentelijk reglement deel te nemen aan WIES. Dat geeft lokale besturen in de duurste Vlaamse gemeenten de mogelijkheid om gezinnen te ondersteunen bij de aankoop van een grond of woning in de streek waar zij al geruime tijd wonen. Dit naar aanleiding van de steeds hogere vastgoedprijzen en om te vermijden dat inwoners noodgedwongen moeten verhuizen naar een andere, goedkopere gemeente.

WIE Stapt erin?

Deelnemen aan WIES is de keuze van elke afzonderlijke gemeente, maar ze wordt niet altijd toegestaan. De Vlaamse regering beslist hierover en publiceert om de zes jaar een lijst met welke gemeenten deze keuze mogen maken. Onder het WIES-beleid kunnen die besturen dan een grond of woning voorbehouden voor mensen met roots in de eigen gemeente. Vervolgens kunnen ze ‘overdrachtsvoorwaarden’ invoeren op die gronden en woningen om te bepalen wie juist in aanmerking komt om ze te kopen.

Op welke gronden en woningen een WIES-gemeente deze voorwaarden mag invoeren, is eveneens beperkt. Enkel nieuwe gronden die minstens vijf kavels bevatten en groepswoningbouwprojecten/appartementsgebouwen die minstens vijf wooneenheden tellen, komen in aanmerking. Om het opsplitsen van projecten tegen te gaan, om onder het minimum van vijf te komen en zo deze regelgeving te omzeilen, geldt er eveneens een ‘antimisbruikbepaling’.

Voor WIE(n)S portemonnee?

Net als een beperking op welke gronden en woningen onder het WIES-beleid vallen, staat er ook een beperking op wie hierop aanspraak kan maken. Naast verplicht ingeschreven te zijn in de bevolkingsregisters moet een kandidaat-koper in de tien jaar vooraf aan de aankoop, minstens vijf jaar onafgebroken gewoond hebben in de gemeente of een aangrenzende (Vlaamse) gemeente.

Bovendien gelden er enkele inkomensgrenzen. Verdien je meer dan deze vooropgestelde grens, dan kan je geen aanspraak doen op deze regeling. Tot slot mag de kandidaat-koper geen andere eigendom hebben of moet die deze verkopen binnen het jaar na de aankoop onder het WIES-beleid.

De koper van zo’n WIES-grond of -woning wordt vervolgens aan enkele verplichtingen gebonden. Zo moet de koper de woning minstens 20 jaar lang bewonen en dient deze een vergoeding te betalen indien de grond of woning wordt overgedragen aan een derde. Dit om misbruik tegen te gaan waarbij goedkoper aangekocht wordt om vervolgens door te verkopen aan een hogere prijs. Of door via via aan een goedkopere prijs een grond of woning aan te schaffen.

Onder de huidige lijst van WIES-gemeenten vallen onder andere Mechelen, Lier, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Keerbergen, Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Zemst. Allemaal gemeenten waar we bij Immo Vercammen zeer actief zijn en met onze lokale kennis een meerwaarde kunnen bieden om je te adviseren bij het maken van de beste vastgoedkeuze, ook op financieel vlak.

(Wie zelf meer wil opzoeken over WIES verwijzen we door naar de website van de Vlaamse overheid.)

Je merkt dat WIES voor veel kopers een zeer interessante optie is, maar wees goed op de hoogte van de voorwaarden en verplichtingen. Nood aan meer info over WIES? Andere info die streekgebonden is? Of heb je andere vragen? Bij Immo Vercammen ontvangen we je met open armen op één van onze kantoren om je de beste vastgoedservice te bieden. U weet intussen wel waarom…

Lees 143 keer Laatst aangepast op vrijdag, 21 juni 2024 12:47

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.