vrijdag, 23 februari 2024 08:55

Een attestengids bij de aan- en verkoop van appartementen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een appartement kopen of verkopen? Beschikken over de vereiste attesten is dan van onschatbare waarde. Wist je bijvoorbeeld al dat sinds 1 januari 2024 elk appartementsgebouw in Vlaanderen verplicht een EPC gemeenschappelijke delen moet hebben? Als toegewijd immokantoor leggen we deze aanpassing even uit en zetten we enkele andere belangrijke attesten op een rijtje. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en maak je steeds de juiste, geïnformeerde beslissing!

De nieuwe wet rond het verplichte EPC Gemeenschappelijke Delen (of EPC GD) is van toepassing op alle appartementsgebouwen. Voordien gold het enkel voor grotere gebouwen met minstens vijf wooneenheden. Wie niet voldoet aan deze vereiste kan een boete oplopen tot wel 5.000 euro.

De wat en waarom van EPC GD 

Het EPC GD van een appartementsgebouw geeft eigenaars inzicht over de energetische prestaties van de gemeenschappelijk beheerde delen. Denk daarbij aan vloeren, muren, daken, liften, collectieve installaties (centrale verwarming, ventilatie, zonnepanelen,…) en andere. In dat opzicht lijkt het dus op het EPC dat iedereen ondertussen kent. Het EPC GD staat er ook niet los van. Het wordt geïntegreerd bij de opmaak van de EPC’s van de aparte eenheden, zowel appartement, winkel als kantoor. Op het EPC GD vind je echter geen label terug, zoals bij een EPC van een woning wel het geval is. Via kleuren, gaande van rood tot groen, geeft het de prestatieniveaus weer en wordt een advies geformuleerd waar nodig.

Indien het appartementsgebouw dus beheerd wordt door verschillende eigenaren, is een correct opgestelde EPC GD in het belang van iedereen. De verschillende eigenaren beslissen dan samen of ze ingaan op het advies en er eventuele renovatiewerken aan die gemeenschappelijke delen worden doorgevoerd. Ook potentiële kopers hebben hier baat bij en vragen best naar de plannen hieromtrent bij de eventuele toekomstige mede-eigenaren.

Het EPC GD is maximaal tien jaar geldig, maar dient sneller te worden herzien wanneer energiebesparende werken werden uitgevoerd, zodat het verwerkt kan worden in de EPC’s van de aparte eenheden. Daarnaast kan de Vereniging van Mede-Eigendom (VME) of investeerder van het gebouw aanspraak maken op een premie wanneer er werken aan de gemeenschappelijke delen worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld isolatiewerken. Bij Immo Vercammen staat de deur altijd open voor wie op zoek is naar meer informatie.

Andere attesten 

Naast het nieuwe EPC GD zetten we voor jou graag nog enkele andere cruciale attesten op een rijtje waarover je dient te beschikken bij de koop en verkoop van, onder meer, appartementen:

-          Eigendomstitel of notariële aankoopakte

Deze eigendomstitel wordt in eerste instantie bewaard bij de notaris die deze akte heeft opgemaakt, alsook geregistreerd op het hypotheekkantoor om tegenstelbaar te zijn aan derden. Op die manier kan bewijs geleverd worden dat jij, als verkoper, wel degelijk de eigenaar bent van het appartement.

-          Keuringsattest elektriciteit

Een keuring van de elektrische installatie dient uiterlijk bij het verlijden van de authentieke akte voorhanden te zijn, dit om aan te tonen dat de huidige elektrische installatie in het appartement, al dan niet, veilig is en voldoet aan de geldende normen. Een conforme keuring is 25 jaar geldig. Indien de installatie niet conform is, dient u als koper binnen de vooropgestelde termijn de installatie volgens de AREI-normen in orde te brengen en vervolgens opnieuw te laten keuren door een erkend keuringsorganisme. Sinds juni 2023 is er een nieuwe verplichting voor de elektrische installatie in de gemeenschappelijke delen, deze dient nu om de 5 jaar te gebeuren.

-          Asbestattest

Verplicht voor de verkoop van o.a. woningen die gebouwd werden voor 2001. (Let op: Vanaf 2032 zal elke eigenaar hierover moeten beschikken, ongeacht de intentie tot verkoop.)

-          Stedenbouwkundig uittreksel

Een stedenbouwkundig uittreksel geeft een overzicht van heel wat informatie bekend bij de gemeentelijke diensten, zoals bv. eventuele bouw- en of verkavelingsvergunningen, de bestemming van het eigendom, eventuele bouwmisdrijven, etc. Dit document mag niet ouder zijn dan één jaar op het moment van de verkoop.

Deze lijst is niet volledig, er zijn nog tal van documenten waarvan je in het bezit moet zijn, denk bijvoorbeeld aan een bodemattest, een kadastrale legger en plan, een VLM-attest, opzoekingen zoals erfgoed, overstromingsgevoeligheid, recht van voorkoop, etc. Bij Immo Vercammen helpen we je graag bij het aanvragen en verzamelen van alle benodigde attesten!

Er komt dus heel wat papier- en opzoekwerk kijken bij de koop en verkoop van een appartement. Laat je de moed echter niet in de schoenen zakken! Bij Immo Vercammen staan we altijd paraat om je met raad en daad bij te staan. Contacteer ons via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom...

 

Lees 281 keer Laatst aangepast op dinsdag, 27 februari 2024 13:25

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.