vrijdag, 26 januari 2024 13:42

Niet-energiezuinige woningen zijn weer in trek, maar let op de valkuilen!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

 

Sinds 2023 is het verplicht om een aantal ingrijpende energetische renovaties uit te voeren voor wie een oudere, slecht geïsoleerde woning aankoopt. Deze renovatieplicht geldt voor residentiële gebouwen, dus eengezinswoningen en appartementen, en wordt telkens verstrengd. Tegen 2050 dienen alle Vlaamse woningen namelijk een EPC-label A te hebben. Maar welke impact heeft dat op de vastgoedmarkt? En waar moet je op letten bij de aankoop van een woning met een laag EPC-label? Jouw erkende vastgoedmakelaar geeft enkele tips.

 
 
 

De renovatieplicht, opgelegd door de Vlaamse overheid, houdt momenteel in dat wie een woning aankoopt met een EPC-label E of F, deze verplicht binnen de vijf jaar na aankoop moet renoveren naar een label D of beter. Dat leidde het afgelopen jaar tot een enorme vraag naar woningen die reeds beschikken over een sterk EPC-label. Maar die beweging is nu aan het keren.

Bezint eer je begint

Door de enorme vraag steeg de verkoopprijs van woningen met een sterk EPC-label zodanig hoog dat deze soms boven de vraagprijs verkocht werden. Niet-energiezuinige woningen kenden dan weer een lichte prijsdaling omwille van de verminderde interesse. Die prijskloof zorgt er evenwel voor dat woningen met een laag EPC-label weer in trek zijn. Zeker voor zij die een voldoende groot renovatiebudget voorzien. Bovendien zijn de prijzen van bouwmaterialen de laatste tijd weer ietwat gestabiliseerd, waardoor er opnieuw meer zekerheid is over de kosten gekoppeld aan die renovatie.

Vooral jonge gezinnen zijn bereid om te investeren in woningen met een laag EPC-label. Weinigen beseffen echter dat deze renovatieplicht een eerste stap is en de energie-eisen steeds strenger zullen worden richting 2050. Tip: veel kopers zijn er nog niet van op de hoogte dat ze voor de renovatie een Vlaamse rentesubsidie kunnen aanvragen bij de aankoop van een woning met EPC-label E of F. Denk dus goed na vooraleer je een beslissing maakt en informeer je goed over de betreffende regelgeving.

Laat je adviseren

Het opkrikken van het EPC-label van je woning kan op verschillende manieren. Voornamelijk door in te zetten op isolatie en hernieuwbare energie. Een slecht geïsoleerd dak kan bijvoorbeeld al tot een warmteverlies van 35% leiden. Goede dak-, vloer-, muur- en raamisolatie zijn dan ook cruciaal voor een energiezuinige woning. Daarnaast kan je investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Het EPC-certificaat is een interessant en lijvig document. Kijk daarom verder dan enkel de waarde op de eerste pagina. In het dossier kan je tips en informatie vinden hoe je de woning een betere energiescore kan geven, vaak staat er ook reeds een indicatie van de kostprijs bij per uitgavepost.

Bij Immo Vercammen denken we graag mee over jouw toekomst. We volgen de regelgeving op de voet en staan paraat om je te adviseren bij het maken van de juiste beslissingen. Immo Vercammen helpt je verder met een gratis schatting en gedegen advies. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom...

 
 
 
 
Lees 268 keer Laatst aangepast op vrijdag, 26 januari 2024 13:54

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.