woensdag, 15 november 2023 08:21

Zijn zonnepanelen nog een nuttige investering?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Nu de subsidies voor zonnepanelen helemaal verdwijnen, vragen vele huiseigenaars zich af of een investering in zonnepanelen nog loont. Als erkend vastgoedmakelaar schijnen we ons licht op de kwestie.

 

De voorbije jaren konden eigenaars van woningen rekenen op mooie subsidies vanuit de overheid. Vanaf 1 januari 2024 bestaat die regeling evenwel niet meer. Velen vragen zich af of het nog loont om de investering te doen, aangezien zonnepanelen daardoor een stukje duurder schijnen.

Goede EPC zorgt voor betere verkoopbaarheid 

Vanuit het perspectief van de erkende vastgoedmakelaar blijft het echter een goed idee om zonnepanelen te leggen. Ten eerste omdat ze bijdragen tot een goede score op het EPC-attest – één van de vele attesten die je verplicht moet voorleggen bij de verkoop van een woning.

Hoe beter de score op jouw attest, hoe voordeliger het voor een koper is om jouw woonst te kopen. Zij moeten dan immers minder investeren om het huis energiezuinig te maken tegen 2050. Zonnepanelen zorgen er met andere woorden voor dat je huis verkoopbaarder wordt. Wist je trouwens dat je een gratis EPC-certificaat kan krijgen indien je verkoopt via Immo Vercammen?

Voordeel bij stijgende energieprijzen

Daarnaast zorgen zonnepanelen er natuurlijk ook voor dat je minder afhankelijk bent van (stijgende) elektriciteitsprijzen. De voorbije jaren fluctueerden energieprijzen sterk, met zowel diepe dalen als erg stevige pieken. Met een moderne zonnepaneleninstallatie ben je veel minder vatbaar voor nieuwe prijsstijgingen. Je turnt je prachtige woonst ermee om tot een echt modern huis.

Op deze manier creëer je dus een betaalbare woonst – zowel voor wie koopt als voor wie huurt. Vaste kosten zijn immers een stevige hap uit ieders budget en zonnepanelen helpen ook huurders om dat onder controle te houden. Wie even doorbijt, kan zijn huis op korte termijn verkopen voor de beste prijs.

Draag je overtollige energie over

Zonnepanelen zijn een mooie investering, maar deze is niet altijd vanzelfsprekend. Wie bijvoorbeeld een appartement bezit in mede-eigendom kan niet zomaar op eigen houtje beslissen om ze te installeren. Momenteel nog vrij onbekend is dat je uw overtollige energie kan over te dragen naar bv. je 2e verblijf of zelfs verkopen aan je buren of familie. Wie over een flinke zonnepaneleninstallatie beschikt, teveel stroom opwekt om zelf te verbruiken en reeds een digitale meter heeft kan terecht bij Fluvius voor meer info hierover.  

Ben je benieuwd wat de waarde is van jouw woning – met of zonder zonnepanelen? Immo Vercammen helpt je verder met een gratis schatting en gedegen advies, want jouw keuze van vastgoedmakelaar is belangrijk voor een goede verkoop. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 269 keer Laatst aangepast op woensdag, 15 november 2023 08:47

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.