maandag, 11 september 2023 16:22

De Mobiscore: allesbepalend voor jouw droomhuis?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Hoewel de Mobiscore een houvast biedt bij het zoeken naar een woning, kan het nooit kwaad om dit af te toetsen bij een expert. Achter iedere score gaat namelijk meer schuil dan je denkt.

Al enkele jaren biedt de Vlaamse Overheid de Mobiscore aan. Het is een tool die mensen helpt om zo objectief mogelijk na te gaan hoe goed een woning is gelegen. Zo schetst ze een beeld over de milieu-impact van verplaatsingen, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Speelt ook mee in de berekening: de nabijheid van winkels, scholen, cultuur- en sportvoorzieningen, gezondheidsdiensten (bijvoorbeeld dokters en apothekers) en, natuurlijk, openbaar vervoer, enzovoort.

Een hoge score betekent dat je milieu-impact beperkt blijft omdat je bijvoorbeeld de fiets of openbaar vervoer kan gebruiken om je kinderen naar school te brengen – of om boodschappen te doen. Hoe hoger hoe beter dus, maar is dat wel zo?

Het halve verhaal

Ook voor vastgoedmakelaars is deze score belangrijk. Het geeft ons een middel om duidelijk te maken aan zowel verkopers of potentiële kopers hoe goed een pand gelegen is. Kijk je naar zoekertjeswebsites, dan wordt er eveneens vaak uitgepakt met hoge Mobiscores. Maar staar je daar als zoekende partij zeker niet blind op.

Niet iedereen heeft immers dezelfde noden en wensen. Kijk je alleen naar het overkoepelende cijfer, dan kan het wel eens zijn dat je belangrijke details over het hoofd ziet. We geven enkele voorbeelden:

·         Benjamin en Daan zoeken een woning die goed gelegen is qua openbaar vervoer, want ze houden ervan om op weekavonden de stad in te trekken. Ze vinden een woning met Mobiscore 6 op 10, maar ze zijn toch meteen overtuigd. Het huis bevindt zich namelijk vlakbij een station en verschillende tram- en bushaltes. Hoewel de score dus wat lager ligt, heeft dat maar een beperkte impact op wat zij zoeken.

·         Ellen en Wim zijn op zoek naar een woning die goed gelegen is. Liefst dicht bij een school voor de kinderen, met winkels die ze te voet kunnen bereiken en nabij invalswegen zodat ze snel naar de grootouders kunnen met de wagen. Ze vinden een woning met Mobiscore 8 op 10. Later blijkt echter dat de score zo hoog is omdat er vele mogelijkheden zijn voor openbaar vervoer, winkels en cultuur, maar dat zowel scholen als gezondheidsdiensten iets moeilijker te bereiken zijn. In dit geval vertelt de Mobiscore dus maar het halve verhaal.

Snel op weg met een goede begeleiding

Een mooie score is met andere woorden niet heiligmakend. Het is aangewezen om al je wensen op te lijsten en ze af te toetsen aan de omgeving van het pand dat je op het oog hebt. Laat je niet verblinden door een hoge score, en schrijf tegelijk nooit een woning met een lagere score zomaar af. Onze erkende vastgoedmakelaars wonen zelf in jouw regio, vraag ze gerust naar de parameters die voor jouw gezin belangrijk zijn.

Zie je soms door de bomen het bos niet meer, of wil je meer uitleg over de Mobiscore? Immo Vercammen helpt je graag om jouw wensen te koppelen aan de juiste woning. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 388 keer

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.