donderdag, 13 juli 2023 08:03

De voor- en nadelen van een tuin op het zuiden

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Iedereen droomt van een woning met een mooie tuin. Vaak wordt er gezocht naar een tuin op het zuiden, omdat deze zogenaamd meer zonlicht heeft. Immo Vercammen geeft je graag tips over de oriëntatie van je tuin, meer bepaald de voor- en nadelen van een tuin op het zuiden.  

Voordelen

In een tuin op het zuiden kan je gedurende heel de dag van de zon genieten. Vooral op zomerse dagen heeft je tuin enorm veel zonuren. In het voorjaar kan je sneller genieten van het zonnetje dan bij tuinen met een andere ligging. Ook in het najaar is een tuin op het zuiden iets aangenamer.

Veel zon betekent natuurlijk ook veel licht. Hoe meer licht in je tuin, hoe beter planten groeien en hoe minder last je zal hebben van vocht, algen en mos. Veel tuinplanten houden van warmte en licht, hierdoor groeien ze vaak beter dan op een koeler of donkerder plekje in je tuin. Daarnaast zorgt een lichtrijke tuin vaak voor meer gezelligheid.

Als je achteraan je woning grote ramen hebt, hoef je wanneer de dagen kouder worden flink wat minder te stoken. Je huis warmt namelijk ook op door de zon. Minder stoken is beter voor het milieu en scheelt ook nog eens in de portemonnee.

Nadelen

Omdat de zon veel schijnt, ben je genoodzaakt om schaduwplekken te creëren in je tuin. Het zonnetje is gezellig, maar als het kwik boven de 25 graden oploopt, zitten veel mensen toch graag onder een grote boom, een pergola of een flinke parasol. Als je jonge kinderen hebt of zelf al een dagje ouder wordt, is het trouwens beter om niet teveel in de hevige zon te vertoeven.

Omdat de zon veel schijnt, verdampt het water in de tuin sneller. Hierdoor moet je meer sproeien om planten in leven te houden en dit doe je best ’s ochtends of ’s avonds als de zon onder is.

Wat in de winter een voordeel is, is in de zomer een nadeel. Door de constante hitte zal je woning sneller opwarmen en zal de hitte langer in huis blijven hangen, in de stevig geïsoleerde nieuwbouwwoningen is het zelfs opletten voor oververhitting. Als gevolg zal je meer energie verbruiken om je woning terug te koelen tot een aangename temperatuur.


Tip: Woningen met een Oost-, Noord- of West-tuin krijgen vaak toch heel wat zijdelings zonlicht in de tuin. Bij deze oriëntaties kan je in de zomer op het heetste van de dag rustig op je terras vertoeven, in de schaduw van je eigen gevel. Bij iets diepere tuinen kunnen de zonnekloppers dan nog steeds de zon opzoeken achteraan in de tuin.

Verkies je nog steeds een tuin op het zuiden? Immo Vercammen ondersteunt je graag in de zoektocht naar je droomwoning met de perfecte ligging. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 518 keer

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.