vrijdag, 21 april 2023 07:41

ACTUA: Daar is de meerwaarde van de makelaar weer

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Elk trimester peilt de Vastgoedbarometer van Notaris.be naar de activiteit in België op vlak van vastgoed.

 Het netwerk van 1.126 notariskantoren beschikt over de meest recente en ook meest complete gegevens over de Belgische vastgoedmarkt. Vanaf de ondertekening van de verkoopovereenkomst worden de gegevens toegevoegd aan de database.  

In de eerste drie maanden van dit jaar was het voor het eerst sinds lange tijd minder druk op de Belgische vastgoedmarkt. Vooral in Vlaanderen, met -9,2% minder transacties in vergelijking met het eerste trimester van 2022. De gemiddelde prijs van een huis en een appartement stabiliseerde met +1,1% voor een huis en +1,5% voor een appartement.  

 

Ook Immo Vercammen merkt deze trend op. “We zitten terug in wat voor coronatijden een ‘normale vastgoedmarkt’ was”, zegt Steven Van den Eynde, bestuurder van Immo Vercammen. “Mensen kijken terug naar een groter aantal huizen en maken een selectie van de degene die het meest voldoen aan hun eisen. Ze plannen vervolgens bezoeken en zelfs een tweede of derde bezoek alvorens effectief een bod uit te brengen. Ook bij het uitbrengen van het bod wordt er terug gepolst of er eventueel nog marge zit op de vraagprijs.”  

 

Gezien kopers zich kritisch opstellen, komt ook de meerwaarde van een betrouwbare vastgoedmakelaar als Immo Vercammen weer naar boven. “Wij staan klaar om onze klanten te begeleiden in de aan- en verkoop van een woning”, vult medebestuurder Siemen Marien aan. “De hoge rentevoeten in vergelijking met vorig jaar en de nieuwste verplichtingen zoals de asbestinventaris of de verplichte EPC-renovatie zorgen ervoor dat kopers een stuk voorzichtiger zijn, wat het aantal mindere transacties kan verklaren. Opvallend is wel dat de iets duurdere maar recente woningen met een goede EPC-score het nog steeds zeer goed blijven doen. 

 

Al bij al zitten we momenteel in een vrij gezonde marktsituatie besluiten de beide bestuurders. 

 

Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom… 

Lees 610 keer Laatst aangepast op vrijdag, 21 april 2023 07:43

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.