donderdag, 16 maart 2023 13:58

Waarom is het zinvol om duurzaam te investeren?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Vlaamse overheid verstrengt de energienormen stelselmatig. En als je wil bouwen, ben je sinds 2021 verplicht om voor een BEN-woning of Bijna Energie Neutrale woning te kiezen. Je kan zelfs nog een stapje verder gaan. Immo Vercammen legt je graag het verschil uit tussen een passieve woning en een BEN-woning.

Wie het over ecologisch bouwen heeft, denkt in eerste instantie aan een BEN-woning. Wist je dat je ook een stapje verder kan gaan door te kiezen voor een passieve woning? Het verschil tussen een passiefwoning en een BEN-woning zit hem in het E-peil. Dit is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger het gebouw.

Passief wonen

Een passief huis is een woning met een permanent goed binnenklimaat in zowel winter als zomer, en dit zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Technisch spreken we van een passief huis als er niet meer dan 15 kWh/m2 per jaar nodig is om de ruimtes van je woning te verwarmen tot 20° C.

In de meeste gevallen heeft zo’n passieve woning driedubbel glas, een isolatie van 15 tot 25 cm in de vloeren en 20 tot 40 cm in de spouwmuren. Daardoor is het warmteverlies minimaal. In de zomer zal er maximaal ingezet worden op zonwering om de warmte buiten te houden, terwijl er ’s winters gebruik wordt gemaakt van deze passieve warmte. Dit alles met een goed ventilatiesysteem maakt dat je geen traditioneel verwarmings- of koelsysteem nodig hebt.

Als je passieve woning is uitgerust met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen of zonneboilers die op jaarbasis evenveel energie opwekken als je zal verbruiken, spreken we over een energie neutrale woning (E-peil 0).

Energiezuinig investeren

BEN-woningen of Bijna Energie Neutrale woningen moeten een E-peil hebben dat lager is dan E30, gelijk aan een energiescore van 70 kWh/ m². Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuw te bouwen woningen zelfs een E-peil halen van maximum E20. Zo’n BEN-woning is iets minder milieuvriendelijk dan een passief huis, maar wel nog stukken energiezuiniger dan een traditionele woning. Bovendien is deze duurzame investering voor veel gezinnen toegankelijker dan een passief huis en ook technisch sta je voor minder uitdagingen bij een BEN-woning.

Een passieve woning is bij het bouwen een flink stuk duurder dan een BEN-woning. Maar, je verdient het geïnvesteerde geld door de jaren heen in principe wel terug omdat je energie bespaart. Daarnaast kan je aanspraak maken op bepaalde premies en subsidies én blijft de verkoopwaarde van een passieve woning heel interessant want sinds de energiecrisis letten steeds meer kopers actief op het E-peil. Als je de middelen hebt, is het absoluut een goed idee om een volledig energieneutrale of -positieve woning te bouwen. Informeer je in elk geval goed naar de financiële voordelen die de overheid voorziet. (Bijna-energieneutraal bouwen (BEN) | Vlaanderen.be)

 

Hebt u nog vragen over een passieve woning of een BEN-woning? Contacteer ons via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 413 keer Laatst aangepast op donderdag, 16 maart 2023 14:05

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.