maandag, 05 december 2022 14:52

Asbestattest verplicht!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Ben je van plan je woning te verkopen? Opgelet, want sinds 23 november 2022 heb je verplicht een asbestattest nodig bij het verkopen van een woning gebouwd voor 2001. Immo Vercammen geeft je graag meer informatie en advies. 

In het jaar 2000 werd het gebruik van asbest verboden in België wegens gezondheidsrisico’s. Daarom worden enkel woningen gebouwd voor 2001 onderworpen aan het verplichte asbestattest. Asbest werd vroeger gebruikt in heel wat bouwmaterialen, denk hierbij niet alleen aan oude golfplaten of leien maar ook aan isolatie, schouwpijpen, afvoerbuizen, bezetting, etc. zelfs vloerbekleding en tegels kunnen asbesthoudend zijn. De kans is er dus reëel dat er ergens in je ietwat verouderde woning of appartement asbest verwerkt zit.

Een asbestattest is dus het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. De inhoud van het attest moet bekend gemaakt worden aan de koper van het pand uiterlijk bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Zo zijn de nieuwe eigenaars op de hoogte van eventuele asbesthoudende materialen in de woning en weten ze welke stappen ze kunnen, of moeten bij acuut gevaar, ondernemen om hun toekomstige eigendom asbestveilig te maken. Bij een verkoopovereenkomst ondertekend voor 23 november 2022, is het nog niet verplicht om over een asbestattest te beschikken. Indien er geen asbestattest ter beschikking is voor verkopen na 23 november 2022, kan de koper de nietigheid van de verkoop inroepen. Een gewaarschuwd man of vrouw is er dus twee waard.

Het officiële asbestattest kan je enkel verkrijgen via een erkende asbestdeskundige. Deze expert komt ter plekke en voert een grondige inspectie uit van je woning of appartement. Dit kan visueel en ook door staalnames van verdachte materialen. Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen mogen de inventarisaties uitvoeren. De OVAM publiceert een lijst van de gecertificeerde asbestdeskundigen op hun website (https://ovam.vlaanderen.be/lijst-procesgecertificeerde-bedrijven ). Je kan uit deze lijst zelf kiezen op welke gecertificeerde asbestdeskundige u beroep doet of je kan de hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar als Immo Vercammen die voor een complete ontzorging gaat, waaronder ook het aanstellen van een geschikte asbest-deskundige.

Maar wat met het prijskaartje? De asbestdeskundige informeert u over de prijs van de asbestinventarisatie en voert deze uit volgens de richtlijnen van het inspectieprotocol. De hoogte van de prijs wordt onder meer bepaald door de omvang van het te inspecteren gebouw, de bijgebouwen en het bijhorende terrein, de ouderdom en renovatiegraad én het aantal staalnames.

Hebt u nog vragen over het asbestattest? Contacteer ons via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 722 keer

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.