vrijdag, 15 april 2022 10:39

Je woning verkopen? Hou deze documenten zeker bij de hand

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

 Bij de verkoop van een woning komt veel kijken! Je zou soms haast verdrinken in het papierwerk. Immo Vercammen maakt je alvast graag wegwijs in enkele wettelijk verplichte documenten. Deze attesten houd je alvast best bij de hand wanneer je je woning verkoopt. 

Bodemattest

Het bodemattest is nodig om aan te tonen dat er betreffende de bodem waarop het pand gebouwd werd geen verontreiniging gekend is doordat er vroeger bv. een fabriek of benzinestation stond. Je vraag het attest aan bij OVAM voor Vlaanderen of Immo Vercammen doet dit voor jou. 

Het is belangrijk om te weten dat een bodemattest slechts voor één overdracht geldt. Dat wil dus zeggen dat het attest dat je kreeg bij de aankoop van je woning niet meer opnieuw geldig is voor de verkoop ervan.

 

Energieprestatiecertificaat EPC

De energiezuinigheid van je woning wordt bepaald in het EPC of voluit het energieprestatiecertificaat. Dat certificaat wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige en is tien jaar geldig. Het EPC bevat informatie over het geschatte energieverbruik van de woning. Op basis daarvan krijgt het pand een energielabel van A+ tot F.

Daarnaast informeert het ook hoe de woning energiezuiniger kan worden gemaakt. Let wel op, sinds kort is een EPC enkel geldig voor verkoop wanneer het na 1 januari 2019 werd opgesteld, 10 jaar geldig behalve bij verkoop dus voor de oudere EPC’s. Ontdek er meer over in deze video.

Wist je trouwens dat je bij Immo Vercammen gratis een nieuwe EPC kan laten opstellen bij de verkoop van je woning? Meer informatie vind je hier.

Postinterventiedossier PID

Het postinterventiedossier of PID heb je nodig wanneer de woning gebouwd of verbouwd is na 1 mei 2001. Het PID is een verzameling van alle documenten die nodig waren of nuttig zijn tijdens de bouw of renovatie van het pand. Het bevat dus gegevens over de materialen waaruit de woning bestaat, maar ook plannen, locatie van leidingen, gegevens van betrokken aannemers, facturen, lastenboeken, foto’s en dergelijke.

Het dossier wordt opgesteld door de bouwheer of de veiligheidscoördinator. Belangrijk: hou het dossier goed bij. Het is namelijk noodzakelijk gedurende de hele levensduur van de woning en wordt aangevuld bij nieuwe wijzigingen aan het pand. Je bent verplicht om het dossier te overhandigen aan de volgende eigenaar bij verkoop van je woning.

Kadastraal uittreksel of kadastraal plan

Het kadastraal uittreksel of kadastraal plan bevat informatie over de eigenaar van het pand, de oppervlakte van het perceel en het perceelnummer, het kadastraal inkomen en de aard van de woning. Het heeft ook een grafische voorstelling van de percelen en gebouwen waardoor de koper een indicatie krijgt op de grenzen van het perceel. Opgelet, de kadastrale gegevens zijn enkel ter indicatie, men kan er juridisch geen rechten uit putten.

Je vraagt het kadastraal uittreksel aan via de FOD Financiën of Immo Vercammen doet dit voor jou.

Attest elektrische keuring

Bij de verkoop van je woning is het ook nodig om de koper te informeren over de toestand van je elektrische installaties. Het keuringsattest bevat informatie over de elektrische installatie, en vermeldt ook of je installatie al dan niet aan de wettelijke normen voldoet. Wanneer de elektrische installatie volgens de keuring niet voldoet, verandert dit niets voor de verkoper. De koper zal binnen de wettelijk voorziene termijn de elektriciteit in orde moeten brengen en de verkoop kan gewoon doorgaan.

Bij goedkeuring is het attest 25 jaar geldig, op voorwaarde dat er geen fundamentele veranderingen aan je elektrische installatie plaatsvinden.

Nog een wist-je-datje: verkoop je je woning bij Immo Vercammen, dan kan je kiezen voor de gratis dienst Elektriciteitskeuring. Meer informatie vind je hier.

Overstromingsgevoeligheid

Overstromingen en wateroverlast zijn tegenwoordig vaak in de media. Het is wettelijk verplicht om potentiële kopers ook te informeren over de overstromingsgevoeligheid van een bouwgrond of pand. De informatie moet worden vermeld in de publiciteit en in alle akten.

Je kan de informatie makkelijk zelf opzoeken via het geoloket Watertoets of Immo Vercammen doet dit voor jou.

Stedenbouwkundige inlichtingen

De stedenbouwkundige inlichtingen geven de koper een overzicht van de bij de gemeente beschikbare informatie over o.a. bouwvergunningen, gekende bouwovertredingen, etc. Ze geven verder ook informatie over de gemeentelijke, provinciale en gewestelijke voorschriften die van toepassing kunnen zijn. Een koper wil immers niet voor verrassingen komen te staan.

Het stedenbouwkundig uittreksel mag op het moment van de verkoop niet ouder zijn dan een jaar, dus je vraagt het best vlak voor de verkoop aan. De aanvraag doe je via jouw notaris of bij de gemeente of Immo Vercammen doet dit voor jou.

Nu je op de hoogte bent van enkele belangrijke en verplichte documenten kan de verkoop van je pand goed voorbereid worden ingezet. Let wel: de lijst van verplichte documenten en opzoekingen is nog een stuk langer! Verkoop je je woning via Immo Vercammen? Uiteraard zorgen wij er dan zelf voor dat alle documenten verplicht bij verkoop in orde zijn. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 1042 keer Laatst aangepast op woensdag, 27 april 2022 09:37

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.