Print deze pagina
donderdag, 24 maart 2022 08:39

Immo Vercammen helpt je in 6 stappen naar jouw droomwoning

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Genoeg van Hotel Mama en klaar om jouw vleugels uit te slaan? Of op zoek naar een grotere woning? Een huizenjacht kan de nodige stress met zich meebrengen. Immo Vercammen leidt jou in 6 stappen naar de voordeur van je droomwoning.

Stap 1: Weet wat mogelijk is

Voor je begint met zoeken, is het belangrijk om een idee te hebben van jouw budget. Bespreek op voorhand welke financiële middelen je ter beschikking hebt. Ga na wat je zelf kan inbrengen en kijk daarvoor naar je spaarcenten en je inkomen. Bekijk zeker ook wat je zal moeten lenen. De bank zal je het beste kunnen informeren. Je kan gerust met verschillende banken praten om te vergelijken en om de meest interessante lening te verzilveren. Banken hebben graag dat je zelf al wat “eigen middelen” hebt. Dat kunnen eigen spaarcenten zijn, maar even goed de financiële hulp van je oma of je suikertante.

Hou er ook rekening mee dat het aankoopbedrag niet het enige is wat je zal moeten betalen. Er volgen nog notariskosten, registratiekosten en ook eventuele renovatiewerken. Hier kan je een eerste kostenberekening uitvoeren.

Stap 2: Weet wat je wil

Nu je weet wat financieel mogelijk is, kan je jouw verwachtingen in kaart brengen. Je bekijkt aan welke voorwaarden je woning zeker moet voldoen. Denk dan bijvoorbeeld aan het aantal slaapkamers, een tuin of de ligging. Als je de voorwaarden rangschikt in volgorde van meest naar minst belangrijk, kan je gerichter zoeken. Dat vergemakkelijkt de volgende stap voor het kopen van een woning.

Stap 3: Op huizenjacht

Nu kan de huizenjacht echt beginnen. Koop zeker geen woning zonder ze eerst grondig te gaan bekijken. Vraag eventueel een tweede bezoek aan en ga terug met een kritische blik, bijvoorbeeld van een vriend of van je ouders. Zo ben je zeker dat je geen impulsaankoop doet. Onthoud wel dat jij degene bent die de beslissing moet maken. Het is logisch dat je raad wil van ouders of vrienden, maar verlies daarbij je eigen mening niet uit het oog. Sommige goed geprijsde panden zijn zeer gegeerd en soms snel verkocht. Als je dan toch snel wil beslissen, kan je je alvast voorbereiden door bijvoorbeeld de foto’s, of een eventuele 3D-tour, al grondig te bestuderen voor je geplande bezoek.

Via onze zoekertjespagina vind je vast en zeker iets naar jouw smaak.

Stap 4: Bieden maar

Droomwoning gevonden? Dan kan je een bod uitbrengen. Het is belangrijk om te weten dat jouw bod niet noodzakelijk overeen moet komen met de vraagprijs. Herbekijk alles ook nog eens rustig en kritisch alvorens een bod uit te brengen. Een aanvaard bod is immers bindend dus je wil zeker zijn van je stuk.

Als je niet 100% zeker bent van je financiële mogelijkheden, kan je ook bieden met opschortende voorwaarden. Dat betekent dat de aankoop pas doorgaat als er aan bepaalde voorwaarden, zoals het verkrijgen van een lening, is voldaan. Hier lees je hoe je een geldig bod uitbrengt.

Stap 5: Administratieve rompslomp

Wanneer je bod aanvaard wordt, kan het vervolg van het verkoopproces beginnen. Je makelaar stelt dan, in samenspraak met de notarissen, het compromis op. Lees er hier alles over. Het compromis dient als de basis voor de notariële akte, waar de notaris de overeenkomst officialiseert. Er wordt verder ook gecontroleerd of alle wettelijke documenten in orde zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan het EPC-certificaat, het bodemattest en een hele waslijst aan documenten die als bijlage bij het compromis horen.

Wist je trouwens dat je bij Immo Vercammen een gratis EPC-certificaat kan laten opmaken wanneer je je woning bij ons verkoopt? Ontdek er hier alles over.

Na het ondertekenen van het compromis wordt de datum voor het verlijden van de akte vastgelegd. Die datum ligt binnen de 4 maanden na de ondertekening van het compromis. Breng jouw bank ook tijdig op de hoogte wanneer de akte precies wordt ondertekend zodat zij het geld voor de aankoop tijdig kunnen overmaken aan de notaris.

De notaris overloopt de akte en licht toe waar nodig aan de beide partijen die vervolgens ondertekenen. Het verlijden van de notariële akte verklaart de overeenkomst officieel. Meer info over de notariële akte vind je in dit blogbericht.

Stap 6: Feestje!

Na het verlijden van de akte is de aankoop helemaal rond. Jouw nieuwe hoofdstuk kan beginnen. Plan de housewarming in en zet de bubbels alvast koud. Proficiat!

 

Met het juiste advies op zoek gaan naar een woning? Of wil je een gratis schatting en waardebepaling van je woning voor een eventuele verkoop? Bij Immo Vercammen ben je aan het juiste adres. Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

 

Lees 835 keer Laatst aangepast op donderdag, 24 maart 2022 08:58

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.


Onuitwisbaar

Nieuwste van Onuitwisbaar

Gerelateerde items (op tag)