woensdag, 25 augustus 2021 14:47

De energiefactuur verlagen, hoe doe je dat juist?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Slapen in een heerlijk gekoelde kamer in de zomer of thuiskomen in een lekker warme woning in de winter. Het is een heerlijk gevoel. Maar dat gaat jammer genoeg niet hand in hand met een lage energiefactuur. Zeker nu energiekosten fors stijgen, is het belangrijker dan ooit om bewuster te worden van je verbruik. Immo Vercammen geeft je alvast deze tips om je energierekening te verlagen.

 

Hand in eigen verbruiksboezem steken

Je energierekening verlagen? Een logische plaats om te starten is natuurlijk bij jezelf. Moet het licht in elke kamer branden? Moet de airco heel de nacht draaien? Zijn je elektronische apparaten zoals de wasmachine of koelkast up-to-date qua energielabel?

Verschillende technologische inventies en apparaten maakten je energieverbruik monitoren nog nooit zo makkelijk. Zuinige verlichting die met sensoren werkt, een slimme thermostaat die opspringt als jouw gps aangeeft dat je bijna thuis bent en de temperatuur per kamer regelt, … Het zijn maar enkele hulpmiddelen die de rekening kunnen drukken. Met een eenvoudig te programmeren thermostaat kom je natuurlijk simpel en goed ook al een heel eind in de goede richting.

Prijsvergelijkers

Regelmatig van energieleverancier veranderen om zo van promoties en voordeligere tarieven te profiteren, is vrij eenvoudig doch veel gezinnen laten deze kans liggen. Uit een analyse van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) eind 2020 bleek dat 40% van de Belgische gezinnen één van de tien duurste energiecontracten op de markt had.

Dat kan je vermijden door gebruik te maken van een prijsvergelijker zoals Mijnenergie.be. Daarmee kan je je huidige contract toetsen aan het marktaanbod en kom je te weten hoeveel je kan besparen bij een eventuele leveranciersoverstap, die trouwens volledig gratis is in vele gevallen.

Zonnepanelen en isolatie

Toegegeven: optimaal isoleren en een energiezuinig verwarmingssysteem in combinatie met zonnepanelen of batterijen nemen in eerste instantie een flinke hap uit je portemonnee. Toch kan je die investering relatief snel terugverdienen. Met een goede dakisolatie bespaar je gemiddeld 25%, en maak je zelfs aanspraak op een aantal premies.

Alle kleine beetjes helpen

Naast de voor de hand liggende dingen zijn er natuurlijk ook andere initiatieven en handelingen die de energiefactuur zo laag mogelijk houden. In de winter kan je de chauffage een graadje minder zetten en wat vaker een trui aandoen. Heb je een nieuwe wasmachine nodig? Koop dan een nieuw model waarmee u met weinig water en beperkte energie een volledige lading kan wassen. Staat de diepvries niet in een te warme ruimte? Open in de zomer ’s ochtends de ramen en laat een frisse bries je huis afkoelen. Bescherm je ramen tegen rechtstreekse zonnestralen langs de buitenzijde met zonnescreens of rolluiken. Droog je kleding eens wat vaker op een droogrekje of aan de wasdraad in plaats van in de droogkast. Vervang die laatste gloei- of halogeenlampen door energiezuinige ledverlichting. Is je verwarmingsketel al wat ouder? Overweeg dan om hem te vervangen door een hoogrendementsbrander.

Alle kleine beetjes kunnen helpen om op de rekening een groot verschil te maken!

Nog vragen rond optimalisatie voor de verkoop van je woning? Of is je woning klaar om geschat en verkocht te worden? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 1262 keer Laatst aangepast op donderdag, 27 januari 2022 08:24

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.