dinsdag, 22 juni 2021 12:32

ReNUveren: een duwtje in de rug voor je renovatieprojecten

Geschreven door
Beoordeel dit item
(14 stemmen)

ReNUveren. Dat is de titel van een grootschalige mediacampagne die de Vlaamse overheid deze week lanceert. “Nu is het moment om te renoveren”, klinkt het. Het renteloos renovatiekrediet en EPC-labelpremie worden daarbij op tafel gegooid om eigenaars aan te zetten tot een grondige renovatie. Een mooie stimulans bij de aankoop van een eigen woning, tweede verblijf of investeringspand.

Wie vanaf dit jaar eigenaar wordt van een woning en deze grondig gaat renoveren, kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie van de woning of het appartement. Iedereen die over een woning met een slecht energielabel beschikt en deze binnen de 5 jaar grondig renoveert, komt dan weer in aanmerking voor een EPC-labelpremie tot 5.000 euro. Die kan je aanvragen bij Fluvius.

Tot 60.000 euro renteloos renovatiekrediet

Nieuwe eigenaars van een woning of appartement met een slecht energieprestatiecertificaat maken aanspraak op het renteloze renovatiekrediet. Bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand kunnen zij dus een renteloos renovatiekrediet afsluiten bij een bank. Daarbij kunnen ze tot 60.000 euro renteloos lenen, of toch als ze de energieprestatie van het aangekochte goed binnen de 5 jaar aanzienlijk verbeteren.

Bij een eengezinswoning houdt dit in dat het EPC-label van E of F naar label A, B of C moet worden gebracht binnen een periode van 5 jaar. De slechte energieprestatie van de woning moet daarnaast worden aangetoond met een recent EPC-certificaat, opgemaakt vanaf 2019. Voor appartementen moet het label D, E of F verbeterd worden naar label A of B.

Gaat het om een renovatie van een woning naar label A, dan kan er tot maximaal 60.000 euro worden ontleend. Een renovatie naar label B of C komt respectievelijk overeen met een renteloze lening tot 45.000 euro en 30.000 euro. Voor appartementen gaat het om maximaal 45.000 euro (naar label A) en 30.000 euro (naar label B).

Het renteloze renovatiekrediet geldt ook voor een tweede verblijf of een investeringspand. Krijg je een woning geschonken of erf je er eentje, dan kan er een gelijkaardige lening – namelijk een energielening+ – worden aangevraagd bij het Energiehuis in de regio.

Tot 5.000 euro EPC-labelpremie

Woningen met een slechte EPC-waarde komen bij een grondige energetische renovatie in aanmerking voor een EPC-labelpremie. Voorwaarde is dat de woning binnen de 5 jaar wordt gerenoveerd en dat de EPC-waarde aanzienlijk verbetert. Het nieuwe EPC-certificaat moet bovendien worden opgemaakt binnen de 5 jaar na de datum van het EPC waaruit bleek dat de woning voor de renovatiewerken over een label D, E of F beschikte.

De EPC-labelpremie kan oplopen tot 5.000 euro voor woningen en tot 3.750 euro voor appartementen.

Ook CIB Vlaanderen zet mee haar schouders onder deze campagne.

Op zoek naar advies of een droomwoning? Contacteer ons voor meer informatie via info@immovercammen.be of 015/755.444. We helpen je graag verder. U weet intussen wel waarom…

Lees 1449 keer Laatst aangepast op dinsdag, 06 juli 2021 07:49

Uw gegevens

Hebt u vragen of wilt u meer informatie over onze diensten? U wilt een afspraak?
Vul het formulier hieronder in en wij zullen snel reageren.